Let op: doorlooptijden en beslistermijn zijn tijdelijk langer

Helaas kan de ILT op dit moment uw aanvraag niet binnen de behandeltermijn verwerken. Dit betekent dat doorlooptijden en beslistermijnen langer zijn dan gewenst. Wij vinden dit erg vervelend, maar hopen op uw begrip. De ILT doet er alles aan om deze situatie zo snel mogelijk te verbeteren.

Drones (RPAS)

Vanaf 31 december 2020 zijn er nieuwe regels voor het vliegen met drones. Deze regels gelden in alle landen van de Europese Unie (EU). Start u na deze datum met het vliegen met een drone? Dan moet u voldoen aan deze regelgeving. Vloog u daarvóór al met een drone? Dan kunt u tot uiterlijk 1 januari 2022 gebruik maken van een overgangsregeling.

Starten met het vliegen met een drone

Als u na 31 december 2020 voor het eerst gaat vliegen met een drone, gelden voor u de nieuwe regels. Deze regels maken een onderscheid tussen 3 verschillende risiconiveaus:

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verleent vergunningen voor de categorieën SPECIFIEK en GECERTIFICEERD. Ook houdt de ILT toezicht op juist gebruik en handhaaft zij als dit nodig is. 

Heeft u vragen over de nieuwe regelgeving voor drones? Kijk dan op de Vraag en antwoord pagina van Rijksoverheid.

Overgangsregeling bestaande dronegebruikers

Als u voor 31 december 2020 al met een drone vloog, dan valt u onder een overgangsregeling. Deze overgangsregeling geldt voor:

De overgangsregeling geldt tot uiterlijk 1 januari 2022. 

Vloog u voor 31 december 2020 al met een drone, maar heeft u geen ROC(-light) vergunning? Lees dan op de website van Rijksoverheid wat er voor u verandert.

Staatsluchtvaartuigen

Voor staatsluchtvaartuigen verandert er nog niets. Voor exploitanten hiervan gelden de regels uit de Regeling op afstand bestuurde luchtvaartuigen.

Modelvliegclubs

Voor modelvliegclubs verandert er nog niets. De Regeling modelvliegen blijft gelden en u hoeft niets te doen.

Melding incident of voorval

Meld een incident of voorval met een beroepsmatig gebruikte drone via Voorvallen luchtvaart.