Categorie OPEN

Als u met een drone in de categorie OPEN vliegt, heeft u geen toestemming nodig van de Inspectie Leefomgeving en –Transport (ILT). Wel moet u zich bij de RDW registreren als exploitant. U krijgt dan een exploitantnummer dat u aanbrengt op uw drone. Het exploitantnummer is ook geldig in andere EU-lidstaten. Na registratie in Nederland kunt u dus ook in het buitenland vliegen.

Registratie en vliegbewijs

Is uw drone zwaarder dan 250 gram? Dan moet u bij de RDW ook een vliegbewijs aanvragen. Afhankelijk van het gewicht van uw drone moet u een online cursus volgen en een theorie-examen afleggen bij een vliegschool. Is uw drone lichter dan 250 gram maar heeft deze wel een camera? Ook dan moet u zich registreren als exploitant bij de RDW.

Met de Regelhulp drones ziet u snel of uw drone of uw vlucht in de categorie OPEN valt.

Regels en ontheffingen

Sinds 1 januari 2024 mag u met een drone, zonder Cx-label, afgegeven voor 31 januari 2023 niet meer vliegen in de open subcategorie A2. U kunt alleen in A1 vliegen indien uw drone lichter is dan 250 gram. Is uw drone zwaarder dan 250 gram dan valt uw vlucht in de subcategorie A3.

In de categorie OPEN is het niet mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor hoogtes, locaties of andere uitzonderingen.

Let op: als uw dronevlucht niet aan de voorwaarden van de categorie OPEN voldoet, valt de vlucht waarschijnlijk in de categorie SPECIFIEK. Meer informatie over deze categorie leest u op de pagina categorie SPECIFIEK.