Opleidingen drones

Uw drone en het risico van de vlucht (laag of gemiddeld) bepalen of u een opleiding moet volgen, en waar u terecht kunt voor theorie, praktijk en examen. 

Regelhulp Drones

Met de Regelhulp Drones kunt in stappen nagaan of u een opleiding moet volgen om met uw drone te mogen vliegen.

Opleiding categorie Open

Voor het vliegen met een drone in de categorie Open (dronevluchten met een laag risico) heeft u een Europees Dronebewijs nodig. Op een dronebewijs kunt u 2 verschillende aantekeningen behalen voor de categorie Open:

  • A1 en A3 (Proof of Completion of online training)
  • A2 (Remote Pilot Certificate of Competency

U volgt eerst een theorie-opleiding. Dat kan bij een instituut van uw keuze. Deze aanbieders hoeven niet te voldoen aan speciale eisen. 

Uw (online) examen doet u bij een exameninstituut dat daarvoor is aangewezen door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Op rijksoverheid.nl vindt u het overzicht van de aangewezen exameninstellingen.

Opleiding categorie Specifiek (PDRA en STS)

Vliegt u met een drone in de categorie Specifiek (gemiddeld risico)? En gaat het om (een van) de onderstaande typen operaties? Dan heeft u een Europees Dronebewijs nodig. En volgt u eerst een opleiding voor de specifieke PDRA (PreDefined Risk Assessment)/STS (Standaard Scenario) waaronder u wilt vliegen.

De opleidingen voor een PDRA en STS zijn hetzelfde. Voor PDRA-S01 volgt u opleiding STS-01 en voor PDRA-S02 volgt u opleiding STS-02. De PDRA beschrijft de risico’s van een bepaald standaardscenario, en de maatregelen die nodig zijn om deze risico’s te beheersen (mitigeren).  

Er zijn verschillende PDRA’s (zie ook artikel 11 Verordening (EU) 2019/247):

  • PDRA-S01 is gebaseerd op STS (Standaard Scenario)-01 en omvat operaties binnen zichtafstand van de vlieger.  
  • PDRA-S02 is gebaseerd op STS-02 en is van toepassing op vluchten met een maximale afstand tot 1 km van de vlieger (of 2 km als er een gekwalificeerde waarnemer aanwezig is bij de vlucht).

Het volledige overzicht van randvoorwaarden voor deze operaties, vindt u in AMC4 en AMC5 bij artikel 11 van EU-verordening 2019/947. AMC staat voor Acceptable Means of Compliance (voorwaarden om aan de regels te voldoen).

Theorie PDRA-S01 en S02

De opleiding voor PDRA-S01 of S02 bestaat uit een theorie-opleiding, een praktijkopleiding en een praktijkexamen. De theorie-opleiding kunt u volgen bij verschillende opleidingsinstellingen. Dit hoeft niet dezelfde instelling te zijn als de praktijkopleiding.

Praktijk en examen PDRA-S01 en S02

Voor de praktijkopleiding PDRA-S01 en PDRA-S02-operatie kunt u terecht bij een erkende opleidingsinstelling. Deze zogenoemde 'erkende entiteiten UAS' verzorgen de praktijkopleiding en het praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvangt u de ‘Accreditation of completion of the practical skill training’.

Opleidingsinstellingen PDRA

U kunt voor de praktijkopleiding PDRA-S01 terecht bij:

Drone Flight Academy B.V.
NL-UAS.RE-503
Arnolduspark 16, 2132 CR, Hoofddorp

Omni-Drones B.V.
NL-UAS.RE-504
Hunze 8, 9406 EE, Assen

Voor PDRA-S01 en S02 kunt u terecht bij:

Dutch Drone Academy
NL-UAS.RE-507
Waalsdorperweg 61, 2597 HP, Den Haag

Opleidingsinstellingen voor RPA-L

Vliegt u met een onbemand staatsluchtvaartuig (bijvoorbeeld voor kustbewaking of opsporing)? Dan moet u een nationaal vliegbrevet RPA-L (Remotely Piloted Aircraft License) hebben. U kunt uw RPA-L halen bij een van de geregistreerde opleidingsinstellingen RPA-L.