General aviation

De general aviation is een veelomvattende sector binnen de luchtvaart. Naast de recreatieve luchtvaart zijn er commerciële activiteiten. Hieronder vallen bijvoorbeeld ballonvaren, zweefvliegen, valschermspringen en het houden van rondvluchten. De sector is zelf verantwoordelijk voor de eigen veiligheid in de lucht en op de 'recreatieve' luchthavens. Op de onderliggende pagina's staat meer informatie voor de verschillende doelgroepen.

Veiligheidsmanagementsysteem Light

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) streeft er naar het veiligheidsbewustzijn te vergroten. Vooral voor het recreatieve deel van general aviation onderstreept de inspectie het belang van een vrijwillig veiligheidsmanagementsysteem (VMS). De ILT biedt daarvoor een hulpmiddel aan: het VMS Light (veiligheidsmanagementsysteem Light). Een veiligheidsmanagementsysteem is op dit moment voorgeschreven voor AOC-plichtige partijen zoals luchtvaartmaatschappijen en rondvluchtbedrijven.

Part-ML ARC bevoegdheid

Met Verordening (EU) 2019/1383 kan een Part-66 AML houder op zelfstandige basis een bevoegdheid van de autoriteit verkrijgen voor het uitvoeren van een airworthiness review en uitgeven van een Airworthiness Review Certificaat EASA Form 15c.

Deze autoristatie is voor luchtvaartuigen die onder Part-ML vallen, zolang de luchtvaartuigen niet door commerciële ATO/DTO, commerciële rondvluchten en commercieel gespecialiseerde operaties (SPO) en commerciële ballonvaart worden ingezet.

Om de autorisatie te verkrijgen, dient u een aanvraag in bij de ILT. Daarnaast zal de Part-66 AML houder onder supervisie van ILT naar behoren een airworthiness review hebben uitgevoerd. Bekijk het aanvraagformulier.