Zweefvliegen

Op deze pagina vindt u informatie over zweefvliegen voor piloten en opleidingsinstellingen.

Piloten

Om zelfstandig te mogen zweefvliegen, heeft u een Sailplane Pilot Licence (SPL) en een medisch certificaat nodig. Informatie over onder andere de opleiding, het medisch certificaat en formulieren voor het afnemen van praktijkexamens en voor de aanvraag en uitbreiding van brevetten vindt u onder Piloten.

Opleidingsinstellingen

Er zijn twee soorten organisaties die zweefvliegopleidingen mogen verzorgen;Declared Training Organisations (DTO’s) en Approved Training Organisations (ATO’s). Op dit moment worden zweefvliegopleidingen in Nederland uitsluitend door DTO’s verzorgd. Praktische informatie voor DTO's die zweefvliegopleiding(en) verzorgen vindt u onder Opleidingsinstellingen.

Wetgeving

Op zweefvliegen is nationale en Europese wetgeving van toepassing. De Europese wetgeving is te vinden op de EASA website en is gegroepeerd in verschillende toepassingsgebieden. Nationale wetgeving bestaat uit diverse wetten, besluiten en regelingen.

Publicaties

Links

Commerciële activiteiten met zweefvliegtuigen

Het is voor operators van zweefvliegtuigen (bijvoorbeeld verenigingen of eigenaren van zweefvliegtuigen) mogelijk om commerciële activiteiten uit te voeren. Commerciële activiteiten zijn bijvoorbeeld het tegen betaling aanbieden van passagiersvluchten. Voorwaarde is dat de operator de commerciële activiteiten declareert bij de ILT. Dat kan met het formulier Verklaring commerciële vluchtuitvoering zweefvliegtuig .
 
Er zijn enkele uitzonderingen. Er is geen declaratie nodig voor het uitvoeren van onder andere introductievluchten als deze een 'marginale activiteit' zijn van de organisatie. Dit is beschreven in EU-verordening 1976/2018, artikel 3 (Air operations). Wat de ILT verstaat onder 'marginale activiteit' leest u in het informatieblad Introductievluchten

Melden van voorvallen

Om de veiligheid in de luchtvaart te vergroten, is het van belang om voorvallen centraal te registreren en analyseren. Daarom is het melden van voorvallen verplicht volgens verordening (EU) 376/2014. In verordening (EU) 2015/1018 (Annex V) is uitgewerkt welke voorvallen met zweefvliegtuigen u verplicht moet melden. Overige voorvallen kunt u vrijwillig melden bij het ABL.

Verplichte meldingen

Bent u op enige wijze betrokken bij een voorval dat verplicht gemeld moet worden? Meld het dan binnen 72 uur bij het Analysebureau luchtvaartvoorvallen (ABL).

Ongeval of ernstig incident

Is het voorval waar u bij betrokken bent een ongeval of ernstig incident? Meld het dan zowel aan het ABL en bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid  (OVV). Een serieus incident meldt u binnen 72 uur. Een ongeval meldt u zo spoedig mogelijk.