Ballonvaren

Op deze pagina vindt u informatie over ballonvaren in Nederland. Voor u als piloot en als declared operator.

Balloon Pilot License

Om zelfstandig te mogen ballonvaren, heeft u een Balloon Pilot License (BPL) nodig. Dit wordt afgegeven door het KIWA en is onbeperkt geldig zolang u voldoet aan de recentheidseisen.  Meer informatie bij Piloten ballonvaart.

Declared operators

Zodra u commercieel passagiers gaat vervoeren, reclame vluchten gaat doen, of special operations gaat uitvoeren, moet u een declaratie indienen bij de ILT (zie (EU) 2018/395 – BOP.ADD.100). Hiermee erkent u uw verantwoordelijkheden en geeft u o.a. aan dat u zich houdt aan de eisen zoals gesteld in (EU) 2018/1139 en (EU) 2018/395. Meer informatie bij Declared operators.

Melden voorvallen

Om de veiligheid in de luchtvaart te vergroten, is het van belang om voorvallen centraal te registreren en analyseren. Volgens verordening (EU) 376/2014 is het verplicht om voorallen in de burgerluchtvaart te melden bij het Analyse Bureau Luchtvaart (ABL). Naast verplichte meldingen is er ook de mogelijkheid voor vrijwillige meldingen. Om de algehele vliegveiligheid te vergroten is het belangrijk om juist alle (ook de kleine) voorvallen te melden die in het vrijwillige kader vallen. Zo kunnen we trends zichtbaar maken en die helpen om mogelijke incidenten in de toekomst te voorkomen.

Het ABL behandelt alle meldingen vertrouwelijk. In de luchtvaart gebruiken we de ‘Just Culture’. Dit betekent dat de melder van een voorval niet zal worden gestraft voor handelingen, verzuimen of beslissingen die in overeenstemming zijn met hun ervaring en opleiding, maar waarin grove nalatigheid, opzettelijke overtredingen en destructieve handelingen niet worden getolereerd.

Verplichte meldingen

Een aantal zaken is specifiek voor de ballonvaart verplicht om te melden, zoals gesteld in (EU) nr. 376/2014 Annex V. Ga naar de volledige lijst met verplichte meldingen.

Een serieus incident of een ongeval dient u bij zowel het Analyse Bureau Luchtvaart (ABL) als de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) te melden.