Luchthavens

Op deze website maken we onderscheid tussen verschillende soorten luchthavens: Schiphol, luchthavens van nationale betekenis, luchthavens van regionale betekenis, overige burgerluchthavens en andere terreinen, militaire luchthavens met burgermedegebruik en luchthavens in Caribisch Nederland.

Luchthaven Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt zowel veiligheidstoezicht als milieutoezicht op deze luchthaven. De Wet Luchtvaart regelt de exploitatievergunning van deze luchthaven.

Luchthavens van nationale betekenis zijn: Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport, Groningen Airport Eelde en Lelystad Airport. De ILT houdt zowel veiligheidstoezicht als milieutoezicht op deze luchthavens.

Luchthavens van regionale betekenis zijn alle luchthavens met een luchthavenbesluit of –regeling, afgegeven door de provincie.

De overige burgerluchthavens zijn onder andere de luchthavens die buiten de provinciegrenzen liggen (off-shore helikopterluchthavens) en terreinen voor tijdelijk en uitzonderlijk gebruik (bijvoorbeeld voor schermvliegen en tijdelijke helikopterluchthavens). Deze luchthavens hebben alleen voor de inrichting en het veilig gebruik van de luchthaven met de ILT te maken. Het toezicht op milieu en externe veiligheid valt onder verantwoordelijkheid van de provincie.

De militaire luchthavens vliegbasis Eindhoven (Luchthaven Eindhoven) en Maritiem Vliegkamp De Kooy (Luchthaven Den Helder) zijn luchthavens die, naast militair luchtverkeer afhandelen, (burger)passagiers vervoeren. Voor beide luchthavens geldt dat de Militaire Luchtvaart Autoriteit zowel veiligheidstoezicht als milieutoezicht houdt op de luchthavens. De ILT is verantwoordelijk voor het toezicht op de burgerexploitanten Eindhoven Airport en Luchthaven Den Helder.

Daarnaast houdt de ILT veiligheidstoezicht op de luchthavens Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Deze luchthavens liggen in de bijzondere gemeente van Nederland: Caribisch Nederland.