Hoogtebeperkingen op en rond luchthavens

In het ICAO-document over luchthavens (Annex 14 Aerodromes) de EASA regelgeving (EU-verordening 139/2014) staan criteria voor hoogtebeperkingen rondom luchthavens. Doel hiervan is het luchtruim rond luchthavens vrij te houden van obstakels. Zo kunnen vliegtuigoperaties van en naar de luchthaven veilig uitgevoerd worden. De regels zorgen ervoor dat de omgeving van een luchthaven niet ongecontroleerd wordt volgebouwd.

In bijzondere gevallen zijn er uitzonderingen om van de hoogtebeperkingen af te wijken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) beoordeelt in een ’aeronautical study’ of een afwijking gevolgen heeft voor de veiligheid en voor de continuïteit van de vliegoperaties.

Locaties waar hoogtebeperkingen gelden

Wilt u weten op welke locaties er hoogtebeperkingen voor obstakels zijn? Gebruik de viewer Hoogtebeperkingen Luchtvaart. De viewer geeft ook aan met welke verantwoordelijke dienst u contact kunt opnemen over eventuele hoogtebeperkingen.

Meer informatie over hoogtebeperkingen

Lees meer over de voorschriften rond hoogtebeperkingen op en rond luchthavens in het Informatieblad Hoogtebeperkingen op en rond luchthavens.