Inspectie taxi

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of taxiondernemers en taxichauffeurs zich aan de regels houden. Dit doet de ILT met inspecties langs de weg, inspecties bij bedrijven en digitale inspecties.

Met de inspecties kan de ILT bijvoorbeeld nagaan of chauffeurs zich aan de arbeids- en rusttijden houden. Dat is goed voor de veiligheid van chauffeurs en passagiers. En het vermindert oneerlijke concurrentie. Daarnaast mag de ILT bepaalde taken uitvoeren om illegaal taxivervoer op te sporen.

Hoe controleert de ILT?

Inspecties gebeuren digitaal, langs de weg of bij het taxibedrijf. De ILT controleert:

  • Gegevens van de taxionderneming
  • Gegevens en arbeids- en rusttijden van de chauffeur van de taxionderneming
  • Gegevens en technische staat van de taxi
     

De ILT mag bij een inspectie:

Partners voor toezicht

Naast de ILT houden ook de politie en Koninklijke Marechaussee toezicht op taxivervoer. Zij controleren op het naleven van de arbeids- en rusttijden. Wanneer het gaat om een overtreding, dan maken zij een boeterapport op. Het Bureau Bestuurlijke Boete van de ILT kan daarna een boete opleggen.

Werken aan eerlijk en veilig wegvervoer van personen

De ILT werkt aan eerlijk en veilig vervoer van personen per bus en taxi. Daarbij vragen we ons af waar de grootste risico’s zitten en hoe we de veiligheid en eerlijkheid in bus- en taxivervoer kunnen vergroten. Maar ook welke acties van de ILT (zoals toezicht) het meeste effect hebben. Daarvoor doet de ILT onderzoek, verbeteren we de eigen werkwijzen steeds verder en werken we samen met andere partijen, zoals gemeenten. Lees meer over de werkwijzen van de ILT bij Koers ILT

Wet- en regelgeving

De regels voor taxivervoer zijn gebaseerd op: