“Elk asbestgasmasker dat wij van de markt halen draagt bij aan de volksgezondheid”

Verhalen

Corné is inspecteur bij de vakgroep asbest van de ILT. Hij ziet toe op het verbod op handelingen met asbest, zoals importeren, verhandelen en bewerken. Corné gaat hiervoor op inspectie bij bedrijven en particulieren. Tijdens de ‘intelligente lockdown’ verrichtte Corné hoofdzakelijk toezicht via internet. Wat heeft dat opgeleverd? En wat valt hem nu op?  

Corné Nelemans draagt beschermende kleding tijdens een inspectie.
Asbestinspectie, beschermende kledij

“Aan het begin van de coronacrisis, toen we ook al vooral vanuit huis moesten werken, hebben wij als team veel gebruik gemaakt van het internet om de handel in asbesthoudende producten via Marktplaats of webshops te monitoren. Onderdeel hiervan was het volgen van social mediaberichten van mensen die zich op de een of andere manier bezig houden met asbest. Dat leverde veel waardevolle informatie op. Daar konden we bij de inspecties op locatie goed mee uit de voeten.                        

Het internet is een goede plek om te beginnen. Maar uiteindelijk heb je toch echt fysiek toezicht nodig. Tijdens de coronacrisis hebben we meerdere malen ingegrepen bij gevaarlijke situaties op het gebied van asbest. Twee goede voorbeelden daarvan zijn het optreden van de ILT in Urk en Eersel. In de tussentijd heeft de ILT ook al enkele honderden (kinder)gasmaskers en bijbehorende asbesthoudende filterbussen van de markt gehaald. Hierover bracht de ILT eerder dit jaar een nieuwsbericht naar buiten. Inmiddels zijn we goed voorbereid op inspecties ‘op locatie’ en kunnen we de meeste inspecties goed en veilig uitvoeren. Anders doen we het niet.”

Asbesthoudende filterbus

Bijdrage aan de volksgezondheid

“Elk asbestgasmasker dat wij van de markt af halen of elke asbestweg op een bungalowpark, waar wij op sanering aandringen, draagt bij aan de volksgezondheid. In het geval waarbij ik handel in een lading gasmaskers voorkwam, werd ik later opgebeld door bezorgde ouders. Hun zoon van 16 had met zijn klas de hele dag zo’n zelfde soort masker op gehad voor het maken van een filmpje. Uiteindelijk haal ik mijn voldoening uit het feit dat wij een grote bijdrage kunnen leveren aan de wens van de overheid om Nederland in 2040 asbestvrij te laten zijn. Het maakt mij wel trots dat ons werk een grote maatschappelijke meerwaarde heeft. Wij voorkomen namelijk dat mensen producten in huis halen die schadelijk zijn voor hun gezondheid. Gelukkig gaat het soms ook goed. Zo hebben wij onlangs geconstateerd dat er geen asbest aanwezig was in geïmporteerde   kinderkrijtjes en klei uit landen waar nog asbest wordt gewonnen en toegepast, zoals China en Indonesië”.

Meer overtredingen

“Ik heb sterk gemerkt dat er meer overtredingen plaatsvinden omdat mensen tijdens de coronacrisis hun zolders zijn gaan opruimen en meer spullen op internet aan zijn gaan bieden. In het geval van handel in asbestproducten zag ik op een dag soms wel twintig advertenties op internet verschijnen. Asbest kan overal in zitten. Bijvoorbeeld in klein huishoudelijke apparaten en auto-onderdelen. Mensen bieden in deze tijd veel meer risicovolle producten aan via Marktplaats. Wij hebben een overeenkomst met Marktplaats waardoor wij ongewenste advertenties kunnen laten verwijderen.                                                                                                                      

Asbesthoudend puin dat niet op de juiste manier is afgevoerd
Asbesthoudend puin dat niet op de juiste manier is afgevoerd.

Maar ook bedrijven die het zwaar hebben, gaan soms iets soepeler met de regels om. Denk aan de grondverzetbedrijven die met asbest verontreinigd puin toepassen. Of allerlei bedrijven die handelen in producten waarvan ze weten dat er asbest in zit. De ILT geeft bedrijven in zo’n situatie een termijn waarbinnen ze de overtreding ongedaan moeten maken. Doen zij dat niet, dan kunnen we een last onder dwangsom opleggen. Wij merken dat bedrijven in deze tijd minder naar kwaliteit en veiligheid kijken. Ik probeer zoveel mogelijk de inspecties aan te kondigen, zodat het bedrijf ook eventuele coronamaatregelen kan nemen. Maar soms is het vanuit  tactisch oogpunt niet handig om te laten weten dat je komt. We willen graag de juiste producten bemonsteren. Als we onze komst aankondigen, kan het zijn dat de producten er opeens niet meer liggen.”

Wens voor de toekomst

“Bij (internationale) webshops kan iedereen onbedoeld asbesthoudende producten bestellen. Graag zou ik zien dat consumenten en bedrijven zich hiervan bewust zijn. Het importeren en gebruiken van zulke producten kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. Om het bewustzijn bij consumenten te vergroten hebben wij onze expertise gedeeld met Milieu Centraal. Zij geven voorlichting aan consumenten via hun website. Hopelijk worden mensen daardoor alerter als ze online producten bestellen.”