Koudemiddelen

Wilt u een airco, koelapparaat of warmtepomp installeren? Laat dit dan alleen door een erkend bedrijf doen. Deze apparaten maken namelijk gebruik van zogenaamde ‘koudemiddelen’. Dit zijn vaak gefluoreerde broeikasgassen (F-gassen), die al snel duizenden keren sterker zijn dan normale CO2-gassen. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu, behalve als er vakkundig mee wordt gewerkt. Daarom is het belangrijk om dit door een erkend bedrijf te laten doen en niet zelf koudemiddelen te bestellen. Er zijn namelijk ook veel illegale koudemiddelen in omloop.

Controle

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of bedrijven en monteurs een geldig certificaat hebben. Als zij dit niet hebben, kunnen zij een boete krijgen. Voor personen is de boete € 1.500 en voor bedrijven € 3.000.

Risico’s voor milieu en portemonnee

Niet alleen zorgen illegale koudemiddelen voor schade aan het milieu, ze voldoen vaak ook niet aan de voorschriften van de apparaten waar ze in gebruikt worden. Hierdoor gaan koelapparaten slechter presteren, wat zorgt voor storingen en hogere energiekosten.

Onderhoud en installatie

U mag nooit zelf een apparaat installeren of bijvullen. Alleen gecertificeerde installatiebedrijven mogen koudemiddel kopen en bijvullen. Zorg er dus voor dat u een erkend bedrijf inschakelt en niet zelf koudemiddelen inkoopt.

Overzicht van gecertificeerde bedrijven

Om met koudemiddel te mogen werken, hebben bedrijven een zogenaamd BRL 100-certificaat nodig. Dit geldt ook voor ZZP’ers en eenmanszaken. Iedere monteur die werkt bij een gecertificeerd bedrijf moet een BRL 200-certificaat hebben.

Bedrijven en personen met de benodigde certificaten worden door de keuringsinstantie of exameninstelling geregistreerd in het Centraal Register Techniek.

Via dit online register kunt u zien welke bedrijven in het bezit zijn van de juiste certificaten. Hier kunt u dus een vakkundige monteur of installateur vinden.

Deze animatievideo legt uit dat het belangrijk is te kiezen voor een erkend installatiebedrijf bij de installatie van warmtepomp of airco, in verband met de gevaren van het werken met koudemiddelen. 

VOICE-OVER: "Wilt u een warmtepomp, of een airco installeren? Laat dit dan alleen door een erkend bedrijf doen. Deze apparaten maken namelijk gebruik van koudemiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, tenzij hier vakkundig mee wordt gewerkt. Bestel daarnaast nooit zelf koudemiddelen online. Alleen een erkend bedrijf mag hiermee werken. Kijk als monteur trouwens goed waar je deze bestelt, er zijn veel illegale koudemiddelen in omloop."

Meer weten? Kijk op ilent.nl"

Beeldtekst: Kijk op ilent.nl/koudemiddel voor meer informatie.
 

Zelf goed opletten

Met het inschakelen van een bedrijf met de juiste certificaten via het register voorkomt u milieuschade en zorgt u voor een degelijke installatie en goed onderhoud van uw koelapparaat. Toch is het altijd verstandig om zelf ook goed te blijven opletten. Kent u iemand die zelf aan de slag gaat met bijvoorbeeld de installatie van een warmtepomp of airco, dan zijn dit zaken om op te letten:

  • Let erop dat de cilinder die u gebruikt navulbaar is. Anders kan deze niet gerecycled worden en is deze illegaal op de markt.
  • Vermijd aankopen via internetplatforms, zowel nationaal als internationaal. Veel illegaal materiaal wordt namelijk aangeboden vanuit Azië en de Verenigde Staten.
  • Wees op uw hoede als de prijs van de leverancier ongewoon laag is.

Meer informatie