Leidraad integriteit woningcorporaties

De Autoriteit woningcorporaties (Aw) houdt op basis van artikel 61 van de Woningwet onder andere toezicht op de governance en integriteit van beleid en beheer van woningcorporaties en de dochtermaatschappijen. Om woningcorporaties bewust te maken van integriteit deelt de Aw een aantal casussen die in het verleden speelden. Dit doet de Aw om het risico dat dit in de toekomst opnieuw voorkomt te verkleinen.

Daarnaast geeft deze leidraad inzicht in de manier waarop de Aw toezicht houdt op integriteit. De Aw wil samen met woningcorporaties de risico’s op integriteitsissues te beperken. Daarnaast zet zij haar expertise in om corporaties te ondersteunen als er onverhoopt een issue speelt.

Aantal meldingen integriteit

Tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 ontving de Aw de volgende aantallen meldingen over integriteit.

Aantal meldingen integriteit

Aantal meldingen integriteit
Aantal integriteitsmeldingen
Via Meldpunt Integriteit Woningcorporaties53
Op andere wijze16
Totaal69
Brontabel als csv (110 bytes)

Uitkomst onderzochte meldingen integriteit

Na een 1e analyse onderzocht de Aw 3 van de meldingen die via het Meldpunt binnenkwamen. De overige 50 meldingen bleken na de eerste analyse geen betrekking te hebben op integriteit. De meldingen die op een andere manier zijn ontvangen heeft de Aw alle 16 verder onderzocht. In totaal heeft de Aw dus verder onderzoek gedaan naar 19 meldingen.

Onderzoek integriteit door Aw

Onderzoek integriteit door Aw
Onderzochte meldingen integriteit
Incident6
Geen incident8
Nog in onderzoek5
Totaal19
Brontabel als csv (96 bytes)

Risico’s bij druk op de sociale huursector

De druk op de sociale woningmarkt is momenteel ontzettend groot. Het is in grote delen van het land eerder regel dan uitzondering dat woningzoekenden jarenlang ingeschreven staan om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Daarnaast speelt er veel op het gebied van de volkshuisvesting en verandert de context in hoog tempo. Woningcorporaties krijgen namelijk steeds meer op hun bord: van Nationale prestatieafspraken tot het verduurzamen van woningen om onder andere energiearmoede tegen te gaan. Deze zaken zorgen logischerwijs voor een hoge druk op de corporatiesector. Dit brengt risico’s met zich mee. Ook op het gebied van integriteit. Zo ontstaat door schaarste in relatie tot verhoogde prestatiedruk risico op fraude.

Natuurlijk is er waar mensen met elkaar samenwerken altijd het risico dat er dingen misgaan. Het is onmogelijk om alle integriteitsissues te voorkomen. De uitdaging voor de woningcorporaties zit in de manier waarop ze hiermee omgaan. De Aw heeft hierin ook een rol. Lees meer over deze rol en de aanbevelingen die de Aw doet in onderstaande casussen.

Casussen uit de praktijk

Hieronder wordt een aantal casussen toegelicht die in de afgelopen jaren speelden in de corporatiesector. Er is voor specifiek deze casussen gekozen, omdat deze zich ook bij andere corporaties kunnen voordoen. Het doel van deze casussen is dan ook bewustwording creëren en leren van de ervaringen van anderen.

Waarom een integriteitsmelding doen bij de Aw of IOD?

De toezichthouders van de Aw willen openheid en transparantie in de contacten met de (bestuurders en commissarissen van) corporaties. Daarom investeren toezichthouders steeds meer in de toezichtrelatie. Vanuit die openheid verwacht de Aw dat corporaties haar in een vroeg stadium en proactief informeren over mogelijke integriteitsproblemen. Door het vroegtijdig informeren kunnen de Aw en de IOD hun kennis en expertise op het gebied van integriteit inzetten in de overleggen met u als corporatie.

De Aw helpt u graag als er mogelijke integriteitsproblemen spelen binnen de corporatie.

Heeft u een probleem dat u wilt melden? Of wilt u meer weten over het proces? Ga dan naar de Aw-webpagina over integriteitsmeldingen.