Bewapende bescherming op Nederlandse koopvaardijschepen

Koopvaardijschepen onder Nederlandse vlag kunnen een beroep doen op bewapende mariniers (Vessel Protection Detachments of VPD’s) van het ministerie van Defensie. Schepen die varen in of rond de Golf van Aden kunnen onder voorwaarden een particulier maritiem beveiligingsbedrijf (Private Marine Security Company of PMSC) inschakelen. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de inzet van PMSC’s op Nederlandse schepen.

Bewapende beveiliging aanvragen bij de Kustwacht

Lees meer over de voorwaarden en de aanvraag van bewapende beveiliging door VPD’s en PMSC’s op de website van de Nederlandse Kustwacht.

Voor elke reis moet u toestemming vragen.

Schakelt u een PMSC in, dan moet dit bedrijf een PMSC-vergunning van de ILT hebben. PMSC’s met zo’n vergunning zijn op dit moment:

Inzet van een PMSC melden bij de ILT

De kapitein en de teamleider van het beveiligingsteam moeten de ILT informeren zodra de particuliere gewapende beveiligers aan boord zijn en ook nadat de beveiligers het schip verlaten hebben. Volg hierbij de stappen op de pagina Reporting requirements to the ILT when private armed security is used (Vereisten voor meldingen aan de ILT bij inzet van particuliere bewapende beveiligers, alleen in het Engels).

Wetten en regels voor de inzet van een PMSC

Wet ter bescherming koopvaardij
Besluit bescherming koopvaardij met bijlage
Regeling bescherming koopvaardij met bijlagen