Inspectie legt dwangsom op aan aanbieders ‘fatbikes’

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft aan 9 (internet-) aanbieders van ‘fatbikes’ een last onder dwangsom (LOD) van € 15.000,= opgelegd. Dit omdat zij bromfietsen aanbieden en/of verkopen die niet voorzien zijn van een typegoedkeuring.

Fatbike; elektrische fiets met zeer dikken banden.
Afbeelding ter illustratie

Het gaat specifiek om ‘fatbikes’: E-bikes met dikkere banden die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel). De dwangsom wordt opgelegd om ervoor te zorgen dat de verkoop direct wordt gestaakt en/of om herhaling in de toekomst te voorkomen. Als de overtreding blijft voortduren, kan de ILT een nieuwe last onder dwangsom opleggen.

Verkeersveiligheid

Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing bij de ILT: “Het gaat ons ook om de verkeersveiligheid. De veelal jongere gebruikers van zo’n ‘fatbike’ realiseren zich niet dat het geen elektrische fiets is, maar een brommer. En dan zijn rijbewijs, kenteken, helm en WA-verzekering verplicht. In dat geval doet het er ook niet toe of je zo’n ‘fatbike’ op de openbare weg of op eigen terrein gebruikt. Wij vinden dat de verkopers van dergelijke fietsen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Ze moeten goede voorlichting geven aan potentiële kopers én voldoen aan wet- en regelgeving.”

Bromfiets

In november 2022 kregen 27 internetaanbieders van deze ‘fatbikes’ een waarschuwing van de inspectie. Uit de technische specificaties bleek dat de aangeboden voertuigen niet zijn aan te merken als een elektrische fiets (fiets met trapondersteuning). Tweewielige voertuigen die met trapondersteuning harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen hebben dan 250 Watt en/of waarmee je zonder te trappen vooruit kunt komen (bijvoorbeeld door middel van een gashendel) zijn bromfietsen. Ze mogen alleen worden aangeboden/verkocht als ze beschikken over een goedkeuring.

Daarnaast is het verboden om zonder typegoedkeuring, zonder kenteken, zonder WA-verzekering, zonder rijbewijs en zonder het dragen van een helm met een dergelijke ‘fatbike’ op de openbare weg te rijden; de politie handhaaft deze regels. Als voor elke overtreding afzonderlijk wordt bekeurd, dan kan het totaal aan boetes oplopen tot € 1.400,-.

Voornemen

Na de waarschuwing in november 2022 zijn 15 aanbieders gestopt met het aanbieden/verkopen van de ‘fatbikes’. In april 2023 ontvingen de resterende 12 aanbieders een voornemen tot last onder dwangsom; zij kregen de gelegenheid om hierop te reageren. Bij 3 aanbieders loopt de procedure nog en 9 hebben een last onder dwangsom van de ILT ontvangen.

Toezicht ILT

Op het moment dat voertuigen zoals bromfietsen te koop worden aangeboden, moeten deze aan bepaalde eisen voldoen. Om er achter te komen welke eisen van toepassing zijn, moet worden gekeken naar de technische specificaties en het doel van het voertuig. Fabrikanten moeten ervoor zorgen dat voertuigen als bromfietsen voldoen aan de eisen van de EU Verordening 168/2013, anders mogen ze in principe niet worden verkocht. De ILT ziet daar op toe.