Categorie F1-vuurwerk

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn en het Vuurwerkbesluit. Het doel van dit toezicht is het bevorderen van de veiligheid voor de consument. Voorkomen moet worden dat onveilig vuurwerk in omloop wordt gebracht.

Het hele jaar door worden controles uitgevoerd door de ILT, waarbij heel gericht wordt gekeken naar vuurwerk dat het grootste risico vormt. Dat zijn onder meer controles op de productveiligheid van vuurwerk, op de in- en uitvoer en het voorhanden hebben van vuurwerk. Deze controles vinden plaats bij de importeurs, aan de grens, in de havens, langs de weg en bij verkooppunten. 

Inleiding

  • De ILT is verantwoordelijk voor producttoezicht op de kwaliteit van vuurwerk en richt zich daarbij op leveranciers en importeurs. In het kader van het markttoezicht is de ILT gestart met een project waarin fop­en schertsvuurwerk (categorie F1) wordt getest.
  • In de eerste fase van dit project is een dusdanig groot aantal producten afgekeurd dat de ILT heeft besloten de tot nu toe beschikbare testresultaten, voorafgaand aan afronding van het volledige project, met dit toezichtsignaal openbaar te maken.
  • De nadruk van de eerste fase van dit project lag bij het meest risicovolle F1-­vuurwerk; hierbij is specifiek naar fonteinen, grondbloemen, knetterballen en sterretjes van diverse importeurs gekeken. De testresultaten hoeven dan ook niet maatgevend te zijn voor alle producten in de categorie F1-vuurwerk.
  • In de volgende fasen van het project wordt breder onderzoek gedaan naar meer Fl­vuurwerk producten. Daarbij wordt onder andere nagegaan of de informatie op het etiket overeen komt met de samenstelling van het artikel en of het F1-vuurwerk in de loop van de jaren niet te zwaar is geworden voor de kwalificatie 'F1'. De resultaten hiervan worden in de eerste helft van 2021 verwacht.

Bevindingen

Fop- en schertsvuurwerk valt in categorie Fl van het Vuurwerkbesluit. Dit vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk genoemd en mag het hele jaar door worden verkocht aan personen van 12 jaar en ouder. Sommige soorten mogen ook binnenshuis worden afgestoken. In de eerste fase van het onderzoek door de ILT zijn 670 verschillende artikelen onderzocht. Hierbij is onder andere nagegaan of er geen brandende delen en/of 'crackling' buiten een cirkel van 1 meter kwamen. 

  • 61% werd afgekeurd; dit betreft voornamelijk fonteinen die omvielen. Ook diverse soorten grondbloemen en knetterballen werden afgekeurd. De importeurs is opgedragen om deze artikelen van de markt te halen en te vernietigen.
  • 22% is van onvoldoende kwaliteit. Dit betreft onduidelijke teksten op de verpakking, verkeerde etiketten of het ontbreken van verplichte teksten. Alleen na aanpassingen mogen deze partijen alsnog op de markt worden gebracht. Zo niet, dan dienen de importeurs deze artikelen te vernietigen.
  • Bij de overige 17% (114 artikelen) werden geen bijzonderheden geconstateerd. Dit ging voornamelijk om 'sterretjes'.

Conclusie

Vooralsnog is geconstateerd dat bij diverse producten brandende delen en/of cracklingeffecten buiten de cirkel van 1 meter belandden, waarbij de kans bestaat dat dit op kleding of de huid terechtkomt. Dat kan een onverwacht effect zijn wat tot schrik kan leiden bij omstanders. Op basis van deze eerste testen kan geen uitspraak worden over een risico op letsel of een ander specifiek gevarenrisico. In afwachting van de verdere resultaten van het onderzoek wijst de ILT de importeurs op hun verantwoordelijk om zorg te dragen voor veilig vuurwerk dat aan de voorschriften voldoet.