Veiligheidscertificaat

Spoorwegondernemingen hebben een uniek veiligheidscertificaat nodig om te mogen rijden over het spoornetwerk in de EU-lidstaten. Dit veiligheidscertificaat heet een single safety certificate. U vraagt het aan bij de one-stop-shop (OSS) van de European Railway Agency (ERA).

Voordelen EU-veiligheidscertificaat

Het Vierde Spoorwegpakket bestaat uit Europese wetgevingsmaatregelen om gebruik en kwaliteit van het railverkeer in de EU-lidstaten te verbeteren. Daardoor verandert het proces om een veiligheidscertificaat aan te vragen. Het levert u voordelen op:

  • Minder kosten en administratieve lasten als uw spoorwegonderneming in meer dan 1 land actief is.
  • Overzicht van de status van uw aanvraag via de OSS.
  • Eenmalige beoordeling van het EU-deel van een vergunning of certificaat, want het is in heel Europa geldig.

Rol ILT voor nationale activiteiten

Heeft uw spoorwegonderneming geen grensoverschrijdende activiteiten? Dan kunt u in de one-stop-shop aangeven of u de aanvraag door de ERA of door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) wilt laten behandelen.

Kiest u voor de ILT als behandelaar, dan ligt de verantwoordelijkheid bij de ILT. De ILT houdt ook toezicht op spoorwegondernemingen. De ERA en de ILT hebben met elkaar vastgelegd hoe zij samenwerken in een overeenkomst.

Door de veranderingen in de wet- en regelgeving op Europees niveau wijzigt ook de Spoorwegwet. De nieuwe Spoorwegwet ging tegelijk in met de invoering van het Vierde Spoorwegpakket in op 16 juni 2019. U vindt in de nieuwe Spoorwegwet de aangepaste regels voor spoorwegondernemingen.

Aanvragen van veiligheidscertificaat in OSS

U vraagt het veiligheidscertificaat aan bij de OSS van de ERA. In deze webomgeving kunt u uw documenten voor de beoordeling uploaden. Hoe u de OSS gebruikt en hoe u het veiligheidscertificaat aanvraagt, vindt u in de documenten op de ERA-website.

Heeft u vragen over al deze wijzigingen? Stel uw vraag via het vragenformulier of bel met telefoonnummer 088 – 489 00 00 

Vrijstelling van veiligheidscertificaat

In sommige gevallen kunt u vrijstelling krijgen van de verplichting een veiligheidscertificaat aan te vragen. Bijvoorbeeld voor rangeren en gebruik van historische spoorvoertuigen. De regels hiervoor staan in de Spoorwegwet.

Toch moet er ook in deze gevallen van vrijstelling veilig gewerkt worden. De voorwaarden voor de veiligheid zijn:

  • De vrijstelling geldt niet voor de machinisten- en voertuigeisen.
  • Er is een veiligheidsbeheersysteem dat aan bepaalde eisen voldoet.
  • Het spoorvoertuig wordt gebruikt voor rangeren op het hoofdspoor.
  • Het spoorvoertuig is een historisch voertuig.

Vrijstelling veiligheidscertificaat aanvragen

Wilt u vrijstelling van het veiligheidscertificaat aanvragen voor historische spoorvoertuigen? Vul dan het meldformulier in. U vindt het op de contactpagina onder Melden. Kies bij Rubriek voor Railvervoer. Klik bij Soort op Vrijstelling veiligheidscertificaat spoorwegondernemingen en klik dan op Verder. Klik op Nieuwe melding en vul de gegevens in.