Transfer van het medisch dossier (SOLI)

Wilt u uw medisch dossier laten omzetten naar een buitenlandse autoriteit? Of juist van een buitenlandse autoriteit naar de ILT sturen? Lees meer over de 'state transfer licence' (SOLI).

Toestemmingsformulier transfer medisch dossier (SOLI)

Transfer dossier naar buitenlandse autoriteit

Een aanvraag voor omzetting van uw vliegmedisch dossier van de ILT naar een buitenlandse autoriteit kunt u doen bij de ILT. U gebruikt daarvoor het SOLI-formulier. Dit stuurt u per e-mail naar: ILTDocumentManagement@ilent.nl. U kunt het ook per post opsturen naar:

ILT/medisch luchtvaart (Aeromedical Department)
Postbus 16191
2500 BD Den Haag

Langere behandeltermijn SOLI’s

Momenteel duurt de behandeltermijn van SOLI’s langer dan de gebruikelijke termijn van maximaal 8 weken. De ILT heeft momenteel maximaal 16 weken nodig. Dit komt door een uitzonderlijk grote hoeveelheid aanvragen eind 2020. De ILT zet extra mensen in en werkt hard om de behandeltermijn te verkorten. Zoals gebruikelijk behandelt de ILT aanvragen met een werkgeversverklaring met voorrang.

Na ontvangst van uw aanvraag stuurt de ILT u een factuur. Na betaling wordt uw aanvraag in behandeling genomen. De ILT beoordeelt uw dossier en daarna ontvangt u bericht. Na goedkeuring stuurt de ILT uw dossier naar de desbetreffende buitenlandse autoriteit.

Overstap naar een andere werkgever

Maakt u een overstap naar een andere werkgever en levert de behandeltermijn daarbij een probleem op? Dan kunt u een werkgeversverklaring opsturen. De ILT zal de termijn dan proberen te verkorten.

Transfer dossier naar Nederland

Een aanvraag voor omzetting van een vliegmedisch dossier naar Nederland, moet u indienen bij de buitenlandse autoriteit met het SOLI-formulier. Na goedkeuring door de buitenlandse autoriteit stuurt zij het ondertekende SOLI-formulier en het medisch dossier naar de ILT.

Het proces

Na ontvangst van het SOLI-formulier van de buitenlandse autoriteit en het medisch dossier door de ILT ontvangt de aanvrager binnen 2 weken een ontvangstbevestiging en een factuur. Nadat we de ILT uw betaling heeft ontvangen, neemt zij uw aanvraag in behandeling. De ILT heeft 8 weken de tijd om uw aanvraag af te handelen.

De ILT beoordeelt het dossier, daarna ontvangt u bericht van de ILT. Eventueel stelt de ILT vragen aan de buitenlandse autoriteit. Bij goedkeuring meldt de ILT aan KIWA dat er geen bezwaar is tegen de afgifte van een bewijs van bevoegdheid. De aanvrager ontvangt daarvan bericht van de ILT. KIWA geeft het bewijs van bevoegdheid af en ILT geeft een nieuw medisch certificaat af.