Gebruiken de bezochte clubs de juiste (toegelaten) middelen, op de juiste manier?
De ILT heeft 41 hockeylocaties onderzocht.
- Bij 1/3 (13) van de locaties is een overtreding geconstateerd.
- Bij 5 van 41 hockeylocaties werd een toegelaten biocide gebruikt. Maar geen enkele keer op de juiste manier. 3x ging het bijvoorbeeld alsnog mis omdat verkeerde doseringen werden gebruikt van de specifiek voor natte kunstgrasvelden toegelaten biocide . En 2x ging het om een algemene anti-alg biocide maar deze mag op natte-kunstgrasvelden niet worden gebruikt.
- 5 clubs zetten nog waterstofperoxide in, andere clubs gebruikten zout en azijn. Dit zijn algemeen verkrijgbare stoffen, maar die professioneel zonder toelating niet als biocide mogen worden gebruikt.
- Tenslotte worden algen op 1/3e van de hockeylocaties op mechanische wijze bestreden door gebruik van water onder hogedruk en/of door te vegen/harken; dus zonder biociden.
- Op ca. 1/5e van de velden gebruikt men zowel chemische als niet-chemische methoden.
In hoeverre zijn sportclubs op de hoogte van regelgeving rondom biociden en hoe beleggen verenigingen de verantwoordelijkheid voor het gebruik van de biociden?
- Clubs vullen de verantwoordelijkheid voor de inkoop en het gebruik van de middelen verschillend in. Er zijn rondom een sportveld verschillende rollen/functies te onderscheiden. De mensen die feitelijk het onderhoud doen zijn in het ene geval (on)betaalde krachten/vrijwilligers, soms is het de gemeente en er zijn clubs die professionele onderhoudsbedrijven inzetten. Deze versnippering betekent dat veel verschillende personen kennis moeten hebben van de regelgeving.
- Als er sprake is van naleving, dan gebeurt dit vaak ‘onbewust’. De meeste clubs geven desgevraagd aan het liefste chemie-vrij onderhoud te willen plegen, omdat ze het beste willen voor het veld en voor het milieu. Ongeveer bij de helft van de bezochte locaties is men bekend met de ‘Green deal’, die gaat over het stoppen met het gebruik van bestrijdingsmiddelen op en bij sportvelden.
Bevatten het Veiligheid Informatie Blad (VIB) en het etiket de juiste informatie?
- Geen enkel veiligheidsinformatieblad voldeed volledig. 4 producten waren niet voorzien van een etiket met daarop (alle) juiste verplichte informatie. De producenten van deze producten zijn hierop aangesproken.