LED-lampen minder duurzaam door lichtfilters

Uit verkennend onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat bij sommige lampen met LED-verlichting zo’n 20 tot 65% van het licht wordt tegengehouden door filters. Het gaat dan om bijvoorbeeld plafond- of wandlampen waarbij de lichtbron niet zelf door de consument kan worden verwisseld. Fabrikanten voegen de filters toe om het licht van de lichtbron beter te spreiden, zachter te maken of de lamp als geheel mooier te maken. Om de lichtopbrengst te verhogen, plaatsen fabrikanten vaak meer LED’s waardoor de lamp meer energie verbruikt.

De filters zorgen er ook voor dat de temperatuur in de lamp stijgt, waardoor de LED’s minder lang mee gaan. Het gebruik van filters vermindert dus de duurzaamheid van het product. De inspectie vindt dit een ongewenst effect, zeker gezien de stijgende energiekosten en hoge inflatie.

LED-lamp voor plafond.

Lichtopbrengst en energieverbruik

Op de verpakking van een plafondlamp staat bijvoorbeeld dat deze een lichtopbrengst van 2.100 lumen heeft. Dit is vergelijkbaar met een ouderwetse gloeilamp van 250 Watt. Door de filters kan het zijn dat de lichtopbrengst in de praktijk slechts 800 lumen is (een gloeilamp van 60 Watt). Dit staat echter niet op de verpakking vermeld. Het vermelde energieverbruik van 16 Watt klopt doorgaans wel. Dit onnodig hoge energieverbruik wordt veroorzaakt door het relatief grote aantal LED’s. Ter vergelijking: een LED-lamp van 8 Watt heeft ook een lichtopbrengst van 800 lumen.

Binnenkant LED-lamp; draden, lampjes en contactpunten.

Informeren

De productie en verkoop van lampen met filters en geïntegreerde LED-verlichting is wettelijk toegestaan. Producenten kunnen echter volgens de inspectie meer doen om bij te dragen aan energiezuinige lampen. Door de consument beter te informeren over prestatie en energieverbruik, kan deze makkelijker een duurzame keuze maken.

De ILT gaat de fabrikanten op de hoogte stellen van de resultaten van het onderzoek. Daarnaast heeft de inspectie haar bevindingen gedeeld in het overleg van Europese toezichthouders (ADCO). Tot slot wordt ook de Europese Commissie hierover geïnformeerd.

Toezicht ILT

Vanuit de Wet milieubeheer en de Europese regelgeving houdt de ILT toezicht op de naleving van ecodesigneisen voor onder meer verlichting. Ecodesign maakt het mogelijk om de schadelijke milieueffecten van een product te beperken. De huidige eisen gaan voornamelijk over de energie-efficiëntie van het product.

Om het toezicht op ecodesigneisen in Europa te verbeteren, ondersteunt de Europese Commissie samenwerkingsprojecten. De ILT doet met 23 andere toezichthouders mee met de gezamenlijke actie EEPLIANT3 (2019-2023).