Certificatieplicht

Informatie over verplichting tot - en aanvraag van het binnenvaartcertificaat voor drijvende werktuigen en grotere pleziervaartuigen.

Certificatieplicht

Per 1 januari 2019 geldt een certificaatplicht voor:

  • drijvende werktuigen ongeacht lengte;
  • pleziervaartuigen van 20 meter of langer, of van 100 m3 (lengte x breedte x diepgang) of meer.

Zorg dat u het binnenvaartcertificaat tijdig aanvraagt; mis de boot niet!

Aanvraag certificaat

Vraag een certificaat aan bij een door de ILT erkend certificeringsbureau (klassenbureaus en keuringsinstanties). Het bureau is volledig op de hoogte van de regels (zoals het verschil tussen vaar- en werktuigen die vóór of na 2009 in de vaart zijn genomen) en helpt u verder.

Technische eisen voor en na de aanvraag

Een andere reden om uw aanvraag tijdig in te dienen zijn de technische eisen voor uw vaartuig. De eisen die op de datum van de aanvraag gelden, zijn bepalend. De nieuwe, vaak zwaardere technische eisen zijn niet van toepassing wanneer de aanvraag is ontvangen.

Voorkom een boete bij controle

U voorkomt een boete als bij controle blijkt dat u het certificaat heeft aangevraagd. U moet wel de verklaring van de aanvraag én de datum waarop de certificering is gepland kunnen (aan) tonen.

Voorkom een overtreding

Geen certificaat of verklaring betekent vanaf 1 januari 2019 automatisch dat u in overtreding bent. De ILT, de Politie, Rijkswaterstaat en lokale toezichthouders op het water kunnen afhankelijk van de situatie een waarschuwing geven, een boete (€1.250) opleggen en/of het vaartuig stilleggen.