Kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Plastics moeten zo min mogelijk in het milieu terecht komen. Daarom gelden er regels voor kunststofproducten voor eenmalig gebruik. Denk aan drinkbekers, wegwerpbestek en drankverpakkingen van kunststof.

Op deze pagina kunt u een melding doen van de verkoop van wegwerpplastic, gratis plastic tassen of kunststof drankverpakkingen zonder statiegeld. De ILT behandelt uw melding risicogericht. Ook kunt u voor uw bedrijf of organisatie een uitzondering aanvragen op de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Verkoop van wegwerpplastic melden

Ziet u dat een winkel wegwerpplastic verkoopt, zoals plastic bestek, rietjes of wattenstaafjes? Meld dit via het formulier Melding wegwerpplastic en statiegeld.

Welke regels gelden voor wegwerpplastic?

Sinds 3 juli 2021 gelden nieuwe regels voor verschillende soorten wegwerplastics. Deze regels gaan over:

  • Handelsverbod
    Het is verboden om bepaalde plastic producten op de markt te brengen zoals bestek, roerstaafjes, rietjes, wattenstaafjes en ballonstokjes.
  • Waarschuwing:
    Er zijn nieuwe markeringsvoorschriften voor producten die plastic bevatten zoals vochtige doekjes, maandverbanden, tampons en tabaksproducten met kunststof houdende filters.
  • Microplastics:
    Het is verboden om wegwerpplastics in de handel te brengen die bestaan uit oxo-degradeerbare kunststoffen. Dit zijn kunststoffen die additieven bevatten waardoor ze onder invloed van UV, warmte of zuurstof uit elkaar vallen in minuscule stukjes plastics.
  • Piepschuim:
    Het is verboden om voedsel- en drankverpakkingen op de markt te brengen die gemaakt zijn geëxpandeerd polystyreen.
  • Minder wegwerpplastic:
    Vanaf 2023 worden de regels verder uitgebreid om het gebruik van wegwerplastic zoveel mogelijk te verminderen.

Gratis plastic tassen melden

Ziet u dat een detailhandelaar gratis plastic tassen meegeeft? Meld dit via het formulier Melding verstrekken gratis plastic tassen

Kunststof drankverpakkingen zonder statiegeld melden

Om zwerfafval te verminderen zijn producenten en importeurs van kunststof drankverpakkingen verplicht om 90% van deze verpakkingen in te zamelen. Voor het behalen van deze doelstelling zijn sinds juli 2021 alle kunststof flessen voor water en frisdrank voorzien van statiegeld. Ziet u een kunststof fles voor water en frisdrank zonder statiegeld? Meld dit via het formulier Melding wegwerpplastic en statiegeld.

Voor bedrijven of organisaties: uitzondering regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik aanvragen

Vanaf 1 juli 2023 gaan er voor ondernemers en bedrijven nieuwe regels gelden voor het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Dat staat in de regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik.

Vanaf 1 juli 2023 betalen klanten van afhaal- en bezorghoreca extra voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Ook kunnen zij kiezen voor een door de ondernemer aangeboden of zelf meegebracht herbruikbaar alternatief. Ook in de supermarkt gaan klanten betalen voor voorverpakte portieverpakkingen van eten en drinken voor onderweg. Voor consumptie op locatie zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en bakjes met plastic verboden. 

Uitzondering regeling: hoogwaardige recycling

U kunt een uitzondering aanvragen op dit verbod. Dat doet u via het formulier Melding regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik. De voorwaarde is dat uw bedrijf de kunststof drinkbekers en of voedselverpakkingen inzamelt en aanbiedt voor hoogwaardige recycling tot voedselcontactmaterialen. 

Hoe handhaaft de ILT op de nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes?

De ILT ziet erop toe dat bedrijven, organisaties en supermarkten zich aan de regels houden. Door signalen te verzamelen, informatie te geven en te waarschuwen waar nodig. Op basis van de verzamelde informatie treedt de ILT handhavend op, bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen.