Zit uw nieuwe systeemkaart in uw BCT?

Alle taxi’s in Nederland hebben een Boordcomputer Taxi (BCT). In elke BCT zit een systeemkaart. Sinds 20 maart 2023 moet er een nieuwe systeemkaart in de BCT zijn geplaatst. Anders mag u vanaf nu niet meer met uw taxi rijden en kunt u een boete krijgen.

De oude systeemkaart is de G2-kaart. De gegevens op die kaart zijn niet meer voldoende beveiligd. Daarom moet er een nieuwe kaart in de BCT. Dat is de G3-kaart. Met deze nieuwe kaart blijft de BCT goed werken. En mag u met uw taxi blijven rijden. 

De nieuwe kaart moet in de BCT. Dat kunt u laten doen bij uw werkplaats. 

Kosten

De nieuwe systeemkaart zelf is gratis. De werkplaats of fabrikant kan wel kosten berekenen voor het omwisselen van de kaart en de software. Dit hangt af van het merk van uw BCT.

Hoe vervangt u de systeemkaart?

Waarom is een nieuwe systeemkaart verplicht?

Volgens de wet moeten alle taxi’s een BCT hebben met een geldige systeemkaart erin. Deze registreert onder meer de ritgegevens van de taxi.

De BCT werkt alleen goed met een geldige systeemkaart. Zo kunnen controleurs zien of de chauffeur of het bedrijf de regels volgt. Daarom mogen taxi's zonder goed werkende BCT niet rijden volgens de wet. 

Beleid en toezicht

Het beleid over de systeemkaartvervanging wordt gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De ILT houdt toezicht op de uitvoering van de regelgeving en handhaaft hierop.