Uitzending Nieuwsuur over vastgoedbezit commissarissen en bestuurders woningcorporaties

22-06-2023 De Autoriteit woningcorporaties (Aw) is benaderd door journalisten van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur, over onderzoek naar vastgoedbezit van bestuurders en RvC-leden bij woningcorporaties. Ze berichten hierover op 22 juni. Uit dit onderzoekt blijkt dat er bestuurders en commissarissen zijn met meerdere eenheden eigen vastgoedbezit, die bestemd zijn voor verhuur.

Het bezit van vastgoed kan verenigbaar zijn met de functie van een RvC-lid of bestuurder.

De Aw hecht waarde aan het eigen inzicht en de oordeelsvorming van de RvC. Zij onderzoekt of in deze gevallen toch sprake kan zijn van (de schijn van) belangenverstrengeling of een aantasting van de onafhankelijkheid van commissarissen.

Met de woningcorporaties waarover signalen bekend zijn, gaat de Aw in gesprek over het vastgoedbezit van bestuurders en commissarissen.

Daarnaast steunt de Aw de brancheorganisaties (Aedes voor corporaties en Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties, VTW, voor commissarissen) in de stappen die tot nu toe zijn gezet bij het voorkomen van (de schijn van) belangenverstrengeling.