Datalekken bij woningcorporaties

Datalekken door cyberaanvallen komen steeds vaker voor. Ook woningcorporaties hebben er vaker mee te maken. Onlangs zijn verschillende woningcorporaties getroffen door het datalek via Nebu B.V. In 2022 zijn 8 corporaties slachtoffer geworden van een cyberaanval met datalek als gevolg.

Bij een datalek gaat het om toegang tot of vernietiging, wijziging of vrijkomen van persoonsgegevens bij een organisatie, zonder dat dit de bedoeling is van deze organisatie. Lees op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) meer over datalekken.

Wat doet u als u met een datalek te maken krijgt?

Bij een datalek moeten woningcorporaties direct een melding doen bij de AP. Om dit goed te doen heeft de AP een stappenplan ontwikkeld: ‘Kom in actie bij een datalek’.

Daarnaast is het aan te raden om uw toezichthouder bij de Autoriteit woningcorporaties (Aw) te informeren. Een datalek kan tenslotte gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. Graag spreekt de Aw met u over de eventuele effecten en eventuele risico’s voor de huurders. Ook denkt de Aw met u mee over eventuele maatregelen om de risico’s in de toekomst te verkleinen, of de nadelige gevolgen van de datalek te beperken. De Aw helpt corporaties graag op weg om de juiste stappen te nemen.