pleziervaartuigen lelystad haven

Pleziervaartuigen; kopen of zelf bouwen

Koop geen pleziervaartuig of waterscooter zonder CE markering

Waarop letten bij aanschaf van een vaartuig of waterscooter

Een pleziervaartuig (en waterscooter) dat aan de Wet pleziervaartuigen 2016 voldoet heeft een:

  • Bouwersplaatje waarop de CE-markering staat. Het bouwersplaatje is aangebracht op een zichtbare plaats vanaf de stuurstand (het roer).
  • Watercraft Identification Number (WIN-code) of rompidentificatienummer, aangebracht aan stuurboordzijde op de spiegel van het vaartuig.
  • Gebruikershandleiding en een verklaring van overeenstemming (certificaat).

De CE-markering, WIN-code, de verklaring van overeenstemming en de gebruikershandleiding zijn verplicht. Biedt een verkoper een nieuw pleziervaartuig/waterscooter te koop aan zonder deze zaken, dan is hij in overtreding. De koper moet zich afvragen of het vaartuig wel veilig is. Bovendien is een eventuele doorverkoop van het vaartuig zonder CE-markering later moeilijk.

Vaartuig van buiten de EU

Koopt u een vaartuig/waterscooter van buiten de Europese Unie en deze heeft geen CE-markering, dan moet u zelf voor een CE markering zorgen. Een aangemelde keuringsinstantie zal een beoordeling-na-de-bouw moeten uitvoeren. Als het vaartuig in orde is, kan het van een bouwersplaatje, CE markering en WIN-code worden voorzien.

Vaartuig met voorheen een andere functie

Dezelfde procedure geldt als u een vaartuig koopt dat eerst een andere functie had. Bijvoorbeeld een oude politieboot of reddingssloep waarmee u gaat varen als pleziervaartuig.
 

Bouwersplaatje CE-markering pleziervaart
Voorbeeld bouwersplaatje

Zelf een vaartuig bouwen

Bent u als particulier van plan zelf een pleziervaartuig te bouwen, dan hoeft het vaartuig niet te voldoen aan de eisen uit de Wet pleziervaartuigen 2016. Voorwaarde is wel dat u het vaartuig volledig zelf bouwt en er zelf mee gaat varen. Bovendien mag u het vaartuig pas 5 jaar na de eerste vaart doorverkopen. Verkoopt u het binnen die 5 jaar, dan moet u alsnog aantonen dat het vaartuig aan de Wet pleziervaartuigen 2016 voldoet. In dat geval moet u ook een beoordeling-na-bouw laten uitvoeren en het vaartuig voorzien van een bouwersplaatje, CE markering en WIN-code.