Stagnerende afzetmarkt Thermisch Gereinigde Grond (TGG)

In deze rapportage signaleert de ILT dat de afzetmarkt voor thermisch gereinigde grond (TGG) gestagneerd is door ontbrekend vertrouwen bij afnemers als gevolg van eerdere problemen met toegepaste, gecertificeerde TGG in onder andere de Westdijk bij Bunschoten.

Kern

De IL T doet onderzoek naar TGG en de grondreinigers, na constatering dat de toepassing van TGG in de Westdijk heeft geleid tot een verontreiniging van het grondwater met onder andere zware metalen. De ILT ziet in de praktijk dat de afzetmarkt op slot is komen te zitten door geschaad productvertrouwen. Als gevolg daarvan zijn voorraden TGG ontstaan. De ILT constateert dat de beschikbare opslagcapaciteit van de grondreinigers volledig is ingezet. Dit heeft tot gevolg dat aan de voorkant minder vervuilde grond kan worden aangenomen. Dit kan consequenties hebben voor onder meer de voortgang van bouwprojecten en bodemsaneringen. In haar onderzoek heeft de IL T oog voor een adequaat reinigingsproces en de kwaliteit van de huidige opgeslagen TGG. Daartoe werkt zij samen met lokale bevoegde gezagen.

Achtergrond

Op dit moment ligt naar inzicht van de ILT ruim 3.000.000 ton aan TGG in Nederland opgeslagen. De markt voor TGG is gekoppeld aan bouwprojecten en bodemsaneringen, die voor het aanbod aan vervuilde grond zorgen. Ook wordt er vervuilde grond vanuit het buitenland aangevoerd om in Nederland thermisch gereinigd te worden. De aanvoer van vervuilde grond en de reiniging daarvan wordt mogelijk bemoeilijkt omdat de opslagcapaciteit van TGG volledig wordt benut. In het proces van de thermische reiniging van vervuilde grond wordt teerhoudend asfaltgranulaat (TAG) mee gemengd. Het accepteren van nieuwe TAG is niet stil komen te liggen.