Een inspectie op uw locatie: wat moet u weten?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op de onderwerpen (of terreinen) waarop zij bevoegd is. Deze onderwerpen zijn onder andere: transport, infrastructuur, milieu en wonen. Om effectief en efficiënt inspecties uit te voeren, hebben inspecteurs van de ILT toegang nodig tot de inspectielocaties. Hiervoor vragen zij de medewerking van uw bedrijf. U leest hieronder hoe u een inspecteur herkent en welke bevoegdheden deze inspecteur heeft.

Hoe herkent u een inspecteur?

Een inspecteur van de ILT heeft altijd een legitimatiebewijs met foto, naam en functie bij zich. De inspecteur zal zijn legitimatiebewijs direct laten zien wanneer u hierom vraagt. U herkent de inspecteur aan marineblauwe ILT-dienstkleding. In sommige gevallen zal de inspecteur een gele reflecterende jas met duidelijke inspectieherkenningen dragen. Bij uitzondering zijn de inspecteurs niet te herkennen. In dat geval willen zij onopvallend inspecteren. 

Taken en bevoegdheden

De taken en bevoegdheden van de inspecteurs:

  • De locatie betreden. Een inspecteur mag elke inspectielocatie betreden. Alleen voor het betreden van woningen is er toestemming nodig. Tijdens een inspectie mag de inspecteur apparatuur en andere mensen inzetten, wanneer dit nodig is.
  • Informatie en gegevens vorderen. Een inspecteur mag identiteitsbewijzen, bedrijfsinformatie, zakelijke gegevens en bescheiden vorderen. Dit betekent dat u verplicht bent dit te geven. De inspecteur mag kopieën maken van deze documenten. Wanneer dit niet op de locatie kan, mag de inspecteur de stukken tijdelijk meenemen. Hiervoor geeft de inspecteur u een schriftelijk bewijs. 
  • Onderzoek uitvoeren. De inspecteur mag een onderzoek uitvoeren, waarbij hij foto’s en monsters mag nemen. U wordt op de hoogte gehouden van de voortgang van het onderzoek.
  • Vervoermiddelen onderzoeken. De inspecteur mag vragen om de wettelijk voorgeschreven papieren in te zien, zoals een rijbewijs, registratie of vervoerspapieren. Bovendien kan de inspecteur eisen dat u een vervoermiddel stillegt of naar een aangegeven plaats brengt.  
  • Lading onderzoeken. Ook hierbij mag de inspecteur vragen de wettelijk voorgeschreven papieren in te zien. Bovendien kan de inspecteur eisen dat u een lading uit de circulatie haalt. Of dat u deze naar een aangegeven plaats brengt.

Bovenstaande bevoegdheden zijn op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Een toezichthouder kan beschikken over aanvullende bevoegdheden. Wanneer de inspecteur gebruik moet maken van aanvullende bevoegdheden, zal hij u vertellen op welke wetgeving deze bevoegdheden zijn gebaseerd.

Wanneer u niet meewerkt

Iedereen die betrokken is bij de inspectie is wettelijk verplicht om mee te werken. Uiteraard wanneer dit binnen de bevoegdheden van de inspecteur valt. De inspecteur heeft vergaande bevoegdheden. Deze kan de inspecteur inzetten wanneer dit noodzakelijk is om opgedragen taken uit te voeren. Werkt u niet mee met een toezichthouder van de ILT? Dan is dit een strafbaar feit. Dit kan leiden tot het opleggen van een last onder dwangsom.

Daarnaast kan de ILT ook andere maatregelen treffen. Waaronder herstelsancties als een dwangsom, bestuursdwang en boetes. In situaties met grote spoed, kan een bestuursdwang worden toegepast. Hierbij kan een gebouw of terrein worden verzegeld (afgesloten). Of er worden zaken meegenomen.

Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa)

Bepaalde inspecteurs binnen de ILT zijn ook aangewezen als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa). Deze inspecteurs herkent u aan het boa-embleem.

Inspectie Leefomgeving en Transport

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ruim 1.600 medewerkers werken aan veiligheid, vertrouwen en duurzaamheid in transport, infrastructuur, milieu en wonen. De inspecteur houdt namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat toezicht op de naleving van wet- en regelgeving.