Humanitair goederenvervoer over de weg

De ILT ontvangt vragen over de regels voor het transport van hulpgoederen over de weg naar EU-lidstaten in het oosten van Europa en Oekraïne vanuit Nederland. Hieronder legt de ILT uit waar chauffeurs aan moeten voldoen en welke vrijstellingen gelden.

Niet commercieel vervoer

Voor (internationaal) goederentransport over de weg geldt Europese wet- en regelgeving. Voor wegtransport van humanitaire hulpgoederen naar EU-lidstaten in het oosten van Europa en Oekraïne gelden uitzonderingen op die wet- en regelgeving. Voorwaarde is dat de vervoerder hiervoor geen vergoeding vraagt voor het transport.

Vrijstellingen

Een chauffeur hoeft voor het niet-commerciële vervoer van hulpgoederen naar EU-lidstaten in het oosten van Europa en Oekraïne:

  • geen transportvergunning te hebben (dit geldt specifiek voor Nederland, in andere landen kunnen andere regels gelden);
  • geen code 95 (bewijs van nascholing) op het rijbewijs te hebben;
  • geen tachograaf te hebben of te gebruiken;
  • rij- en rusttijden niet te registreren;
  • geen bestuurderskaart te hebben.

De chauffeur moet wel beschikken over een geldig rijbewijs voor de vrachtwagen (categorie C) aangevuld met categorie E voor een aanhanger of oplegger.

Commercieel vervoer

Vraagt de vervoerder een vergoeding voor (een deel van) het transport? Dan gelden bovenstaande vrijstellingen niet. 

Ritmachtiging

De ILT raadt aan om voor het vervoer van hulpgoederen naar Oekraïne een ritmachtiging aan te vragen bij NIWO. Dit voorkomt onderweg bij controles of bij de grens discussie over aard van transport.

Andere vrijstellingen

Op de website van Evofenedex en Transport Logistiek Nederland is meer informatie te vinden over vrijstellingen bij humanitair transport.

Ga terug naar landingspagina

Oekraïne en Rusland