Langzaam rijdende elektrische voertuigen

Het gebruik van langzaam rijdende elektrische voertuigen op de openbare weg is niet veilig en daarom niet toegestaan. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet samen met de politie toe op de naleving van dit verbod. Bij overtreding van dit verbod wordt handhavend opgetreden.

Het verbod gaat over langzaam rijdende elektrische busjes met een maximum snelheid van 25 km per uur. Hiermee worden bijvoorbeeld toeristen, ouderen of minder validen vervoerd door stadscentra, parken en over stranden. Het gebruik van deze voertuigen op de openbare weg voldoet voor wat betreft verkeersveiligheid niet aan de Europese Verordening, de Wegenverkeerswet en mogelijk ook niet aan de Wet en Besluit personenvervoer 2000. Daarom is deze bijzondere vorm van personenvervoer niet toegestaan op de openbare weg. Deze voertuigen mogen wel op een afgesloten terrein worden gebruikt, bijvoorbeeld een golfbaan of dierentuin.

Buitenlands kenteken ook niet toegestaan

Ook langzame rijdende elektrische voertuigen met een buitenlands kenteken mogen in Nederland niet op de openbare weg. Reden is dat de Europese technische eisen voor langzame elektrische voertuigen onderling per land verschillen.

Geen ontheffing mogelijk

Langzame elektrische voertuigen mogen in Nederland niet de openbare weg op. Een provincie of gemeente mag hiervoor ook geen ontheffing verlenen.

Meer informatie