Buschauffeurs

Een chauffeur moet behalve over een rijbewijs ook over een geldig bewijs van medische keuring beschikken en een geldige code 95 op het rijbewijs voeren. Om vakbekwaam te blijven, moeten zij iedere 5 jaar verplicht 35 uur nascholing volgen.

Geneeskundige verklaring

Een geneeskundige verklaring moet worden afgegeven door een deskundig persoon als bedoeld in artikel 14, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet of een Arbo-arts.

De Medibuspas is begin 2015 vervallen. De verplichting voor een touringcarchauffeur om een geldige geneeskundige verklaring bij zich te hebben is echter niet afgeschaft. Een beroepschauffeurmoet op grond van artikel 74 van het Besluit Personenvervoer bij een controle een geldige geneeskundige verklaring kunnen overleggen die niet ouder is dan 5 jaar.

Tijdens de medische keuring voor het verlengen van het rijbewijs is het raadzaam om de keuringsarts te vragen of die meteen ook een geneeskundige verklaring kan afgeven. Het voordeel hiervan is dat de geldigheid van de geneeskundige verklaring en het rijbewijs dan gelijk lopen.

Een kopie van de 'Eigen Verklaring voor C en D' - die gebruikt wordt bij het aanvragen van het rijbewijs - kan niet gebruikt worden als geneeskundige verklaring. Ook een geldig rijbewijs - waarvoor men minder dan 5 jaar geleden medisch gekeurd is - kan de geneeskundige verklaring niet vervangen.