ILT beoordeelt verbeterplan Afvalfonds Verpakkingen als onvoldoende

Op 8 september waarschuwde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) het Afvalfonds Verpakkingen dat zij in overtreding zijn voor het niet halen van het inzameldoel voor plastic flessen. De ILT vroeg om een verbeterplan met maatregelen om het inzamelpercentage te verhogen. De ILT beoordeelt dit verbeterplan als onvoldoende en geeft tot 1 december 2023 de tijd om het verbeterplan concreter te maken. De waarschuwing aan het Afvalfonds blijft van kracht.

Plastic flessen voor frisdrank, sap en zuivel.

Het Afvalfonds Verpakkingen haalt het inzameldoel voor plastic flessen niet: 68% in plaats van het wettelijk vastgelegde inzameldoel van 90%. Het Afvalfonds kreeg daarom een waarschuwing van de ILT. De inspectie vorderde gegevens en eiste een verbeterplan.

Het Afvalfonds heeft 2 oktober 2023 een verbeterplan op hoofdlijnen ingediend bij de ILT. De focus van het verbeterplan ligt te veel op het veranderen van het consumentengedrag bij het inleveren van flessen en te weinig op zowel het uitbreiden van innamepunten met statiegeld als het opnemen van meer flessen in het statiegeldsysteem, zoals sappen en zuivel. Volgens de ILT is nog onvoldoende duidelijk wanneer en welk effect deze acties zullen hebben op het verhogen van het inzamelpercentage.

Vervolgstappen

De ILT wil duidelijke actie zien. Uiterlijk op 1 december verwacht de ILT een concreet verbeterplan met meetbare maatregelen en een duidelijke planning van het Afvalfonds. De ILT verwacht hierin duidelijk te krijgen hoeveel extra innamepunten worden gerealiseerd waar de consument statiegeld terugkrijgt en hoeveel dit er zijn buiten supermarkten. Ook verwacht de ILT een concreet plan om meer flessen onder het statiegeldsysteem te laten vallen (nu zit op 20% van de flessen geen statiegeld).

Na 1 december, maar nog dit jaar, beoordeelt de ILT of er verdere handhavende maatregelen nodig zijn. Bij onvoldoende voortgang of resultaat zijn verschillende interventies mogelijk. De ILT handhaaft de regels met als doel om het gebruik van plastic te verminderen en hergebruik van grondstoffen te bevorderen. Dat is nodig om te komen tot een circulaire economie.