Gordelgebruik in de taxi

Passagiers in een rolstoel hoeven niet altijd de veiligheidsgordel van een taxi te gebruiken. Zij mogen ook een ander soort veiligheidsgordel gebruiken. De taxichauffeur moet zorgen voor de veiligheid van passagiers met een beperking. 

Rolstoelgebruiker mag zitten of liggen

Passagiers in een rolstoel mogen zich liggend of zittend laten vervoeren. Het voertuig en de rolstoel moeten hier wel voor geschikt zijn. De rolstoel moet stabiel staan en het moet veilig zijn voor de rolstoelgebruiker. Meer informatie vindt u bij Rolstoelvervoer

Chauffeur is verantwoordelijk voor veiligheid

De taxichauffeur is verantwoordelijk voor de veiligheid van passagiers met een beperking. De taxichauffeur moet onder andere:

  • Een rolstoel of scootmobiel veilig vastzetten.
  • De veiligheidsgordel op de goede manier vastmaken.
  • Zorgen dat er geen losse voorwerpen in de taxi(bus) liggen.

Ontheffing gebruik veiligheidsgordel

Voor rolstoelgebruikers is er een ander soort veiligheidsgordel. Sommige passagiers met een beperking kunnen of mogen geen gordel gebruiken. Daar moeten deze passagiers wel een ontheffing voor hebben. De ontheffing autogordel kan aangevraagd worden bij CBR.

Taxiritten met gewone gordel

Bij taxivervoer waar geen andere gordel nodig is, hoeft de chauffeur er niet speciaal op te letten dat de passagier de gordel goed draagt. De passagier van de taxi is zelf verantwoordelijk voor het gordelgebruik.

Toezicht door ILT

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of taxiondernemers en chauffeurs zich houden aan de regels voor taxivervoer. Ook de regels voor het veilig vervoeren van rolstoelgebruikers en andere speciale groepen. Houdt de taxichauffeur zich niet aan de regels, dan kan er een waarschuwing volgen of een bekeuring. Lees meer bij Inspectie taxi.