Klachtenregeling taxivervoer

Een passagier die niet tevreden is over de taxirit, moet een klacht kunnen melden bij de taxiondernemer. De taxiondernemer is daarvoor verplicht een klachtenregeling op te stellen en zich aan te sluiten bij een geschillencommissie. 

Een passagier moet rechtstreeks een klacht kunnen indienen bij de taxionderneming. Taxiondernemingen moeten de klachten altijd behandelen. Dit staat in artikel 77 van de Wet personenvervoer 2000.

Informatie voor passagier

De behandeling van de klacht is eenvoudiger als de passagier de juiste gegevens heeft. Zoals naam of het P-nummer van het taxibedrijf en het kenteken van de taxi. Die gegevens horen op een taxi-informatiekaart te staan. En taxiondernemers kunnen informatie over de klachtenregeling op hun website of app zetten. 

Klachtenformulier

Taxiondernemers kunnen een eigen klachtenformulier gebruiken. De passagier vult het formulier in. Vermeld op het klachtenformulier de contactgegevens van uw bedrijf. Vraag in ieder geval naar:

  • Gegevens over de taxirit (datum en tijdstip, instapadres en bestemming, naam chauffeur, kenteken of taxinummer)
  • Waar de klacht over gaat
  • Contactgegevens passagier
  • Datum en handtekening passagier

Geschillencommissie

Soms is een klant niet tevreden met de manier waarop de klacht is afgehandeld. Dan ontstaat er een verschil van mening (geschil). Komen de klant en de taxiondernemer er niet uit, dan kan de klant naar de Geschillencommissie Taxivervoer. 

De geschillencommissie onderzoekt het geschil en neemt een besluit. De taxiondernemer of de klant moet doen wat er in dit besluit staat (dat heet een bindende uitspraak).

Aansluiten bij geschillencommissie

Bent u nog niet aangesloten bij een geschillencommissie? Meld u dan aan bij de Geschillencommissie Taxivervoer.