Taxitarieven

De taxitarieven hangen af van het soort taxivervoer (straattaxi, besteld of contractvervoer). En van het maximum aantal passagiers per taxi.

Tarieven straattaxi (opstapmarkt)

De taxichauffeur of het taxibedrijf berekent de tarieven zelf. U berekent het tarief aan de hand van:

  • Een opstaptarief
  • De gereden afstand
  • De tijdsduur van de taxirit

Er geldt wel een maximumtarief. Dat helpt om vergelijkbare prijzen te rekenen. Het maximumtarief verschilt voor personenauto’s (tot 4 personen) en voor een busje (5 tot 8 personen). Kijk op rijksoverheid.nl voor de maximumtarieven.

Tarieven zichtbaar maken

U bent verplicht om van tevoren te laten weten wat de tarieven zijn. Vaak gebeurt dit op de taxi-informatiekaart achter een van de ramen van de taxi. Ook binnenin de taxi moeten de tarieven vanaf alle zitplaatsen duidelijk leesbaar zijn. De ritprijs is ook zichtbaar op de taxameter.

De tarieven in de Boordcomputer Taxi moeten hetzelfde zijn als de tarieven op de taxi-informatiekaart en op de taxameter.

Aan het einde van de rit moet u de passagier(s) een ritbewijs (ritbon) aanbieden. 

Aanvullende kosten

U mag aanvullende kosten rekenen. Bijvoorbeeld voor koffers dragen of wachten tijdens de rit. Deze extra kosten moet u wel van tevoren duidelijk afspreken met de passagier.

Tarieven bestelde taxi

Bij een vooraf bestelde taxi (beltaxi) mag u als taxichauffeur meer vragen dan het maximumtarief. Van tevoren spreekt u duidelijk een ritprijs af met de klant. Deze ritprijs bestaat uit een vast starttarief, een vaste kilometerprijs en een vast bedrag per tijdseenheid. Spreek ook tevoren met de passagier af hoe de betaling gaat (cash, pin of digitaal en vooraf of achteraf). 

Na de rit moet u het ritbewijs aanbieden. Dit kan geprint, per e-mail of via de app.