Energielabel woningen

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop en verhuur van woningen en in commerciële advertenties voor verkoop en verhuur hiervan.

Eigenaren die geen energielabel hebben geregistreerd, lopen de kans op een boete of een last onder dwangsom.

Energielabelafschrift downloaden op MijnOverheid

Met het energielabelafschrift heeft een huurder meer inzicht in hoe energiezuinig een huurwoning is en hoe het warme water, de isolatie, verwarming en ventilatie geregeld zijn. Naast de indicatie van de energierekening is deze informatie voor de huurder ook relevant omdat het energielabel meetelt in de huurpunten van het woningwaarderingsstelsel. Dit bepaalt deels de hoogte van de maximale huur.

Eenvoudig zelf downloaden

Om het energielabelafschrift te downloaden heb je een DigiD nodig. Hiermee kun je inloggen op MijnOverheid. Door te klikken op ''Wonen'' en vervolgens op de tegel ''Energielabel'' kan het energielabelafschrift gedownload worden. Een verhuurder of verkoper is verplicht om een energielabel en het afschrift beschikbaar te stellen bij het huren of kopen van een woning. Gebeurt dit niet of ben je het afschrift kwijt, dan kunnen nu zowel eigenaren als huurders het energielabelafschrift te allen tijde eenvoudig downloaden op MijnOverheid, ook wanneer deze na het transactiemoment wijzigt.

Invoering energielabel voor woningen

Begin 2015 zijn alle woningeigenaren door de Rijksoverheid per brief geïnformeerd over de energiezuinigheid van de woning. Zij ontvingen een zogenaamd voorlopig energielabel van hun woning. Voor het bepalen van dat voorlopige energielabel is gebruikgemaakt van enkele openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning. In die brief en de begeleidende brochure staat dat woningeigenaren dit voorlopige energielabel definitief (geldig) moeten maken, als zij hun woning gaan verkopen of verhuren. Als intussen energiemaatregelen (isolatie, dubbelglas, etcetera) zijn genomen, zal het nieuwe energielabel gunstiger uitvallen dan het voorlopige energielabel.

Toezicht van de ILT

Meer informatie

  • Informatie over het energielabel voor woningen en het registreren van dit label vindt u bij MilieuCentraal.
  • Vragen over toezicht op energielabels voor woningen, kunt u stellen met het vragenformulier dat u vindt op de contact-pagina.