Code 95 rijbewijs

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs die achter een voertuigcategorie staat. Bestuurt u voor uw werk een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is? Dan is code 95 vaak verplicht. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dit en mag bij overtreding boetes uitschrijven.

Hoe krijgt en houdt u code 95 op uw rijbewijs?

Het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR) regelt voor code 95 de theorie- en praktijkexamens. Rondt u deze goed af, dan wordt dit op uw rijbewijs gezet. De code is 5 jaar geldig. Daarna kunt u weer bij het CBR terecht om deze te verlengen. Dit gaat via nascholing. U vindt meer informatieĀ op de website van het CBR. Telefonisch te bereiken op 088-22 77 700.

Vrijstellingen voor Code 95

Code 95 is niet altijd verplicht. In sommige situaties heeft u vrijstelling van code 95. U heeft deze voor uw werkzaamheden dan niet nodig. Bekijk snel of u codeĀ 95 nodig heeft.

U kunt ook alle vrijstellingen bekijken.

Vragen over Code 95? Chat met de ILT

Heeft u vragen over Code 95, bijvoorbeeld over vrijstellingen? Op werkdagen van 9.30 tot 11.30 uur kunt u chatten met de ILT. Medewerkers zijn dan online om uw vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.