Vakbekwaam code 95

Met de code 95 toont u aan dat u vakbekwaam bent. Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs (met een einddatum) die achter een voertuigcategorie is geplaatst. Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

Code 95 is 5 jaar geldig

Deze code is vijf jaar geldig. Bij het CBR vindt u informatie over het verkrijgen van code 95.

Vrijstellingen code 95

In sommige gevallen is er een vrijstelling mogelijk voor code 95.

Vervallen vrijstelling code 95 voor chauffeurs geboren vóór 1 juli 1955

Bij de Rijksoverheid vindt u informatie over de vervallen vrijstelling van de code vakbekwaamheid voor chauffeurs geboren voor 1 juli 1955. 

Controle op code 95 in het buitenland

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in overleg met onder meer EVO een ministeriële kennisgeving opgesteld, die een chauffeur kan overhandigen bij controle in het buitenland. In de verschillende EU-lidstaten gelden namelijk andere termijnen waarop beroepschauffeurs een code 95 op het rijbewijs moeten voeren. Bekijk meer informatie en download de ministeriële kennisgeving.

Vergunning(bewijs) voor busondernemer

Een busondernemer moet beschikken over een vergunning en, per bus, over een vergunningbewijs. Kiwa Register verleent deze vergunningen namens de Inspectie Leefomgeving en Transport.