Bandenlabels

Een zogeheten bandenlabel geeft informatie over de drie belangrijkste eigenschappen van een autoband: het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en de geluidsbelasting. Het label is een initiatief van de Europese Unie en is bedoeld om de gevolgen van autorijden voor het milieu en de leefomgeving te verminderen en de veiligheid op de weg te verbeteren.

Wat doet de ILT precies?

In Nederland ziet de ILT toe op de Europese regels voor het bandenlabel, die zijn vastgelegd in de┬áVerordening 1222/2009. De ILT controleert of verkopers van banden hun producten van een bandenlabel voorzien. Daarnaast beoordeelt ze het label op de juistheid van de uiterlijke kenmerken. De geluidsbelasting moet altijd zijn aangegeven in decibel. Het brandstofgebruik en de grip op het wegdek worden aangeduid met letters die zuinigheidscategorie├źn uitdrukken, van A (zuinigst) tot en met G (minst zuinig).

Niet alle banden vallen onder het toezicht

Buiten het toezicht vallen onder meer oudere banden, coverbanden (waarvan het loopvlak kan worden vervangen), banden voor autoraces, professionele off-road-banden en tweedehands banden.

Sancties die de ILT kan opleggen

Overtredingen van de regels, bijvoorbeeld het ontbreken van een energielabel of het gebruiken van een vervalst label, zijn een economisch delict. De ILT kan daar zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk tegen optreden.

Voor vragen over het toezicht en de sanctiestrategie en voor vragen over specifieke controles kunt u contact opnemen met de ILT.

U kunt bij de ILT ook misstanden melden. De ILT bepaalt wat er met uw melding gebeurt. Die kan aanleiding zijn voor een inspectie van een bandenverkoper. Een negatief resultaat van een controle kan leiden tot een sanctie.