Bandenlabels

Een zogeheten bandenlabel geeft informatie over de 3 belangrijkste eigenschappen van een autoband: het brandstofverbruik, de grip op nat wegdek en de geluidsbelasting. Het label is een initiatief van de Europese Unie en is bedoeld om de gevolgen van autorijden voor het milieu en de leefomgeving te verminderen en de veiligheid op de weg te verbeteren.

Wat doet de ILT?

In Nederland ziet de ILT toe op de Europese regels voor het bandenlabel, die zijn vastgelegd in de Verordening 2020/740. De ILT controleert of verkopers van banden (personenauto’s, bedrijfswagens en vrachtwagens) hun producten van een bandenlabel voorzien. Daarnaast beoordeelt ze het label op de juistheid van de uiterlijke kenmerken. De geluidsbelasting moet altijd zijn aangegeven in decibel. Het brandstofgebruik en de grip op het wegdek worden aangeduid met letters die zuinigheidscategorieën uitdrukken, van A (zuinigst) tot en met E (minst zuinig).

Niet alle banden vallen onder het toezicht

Buiten het toezicht vallen onder meer coverbanden (waarvan het loopvlak kan worden vervangen), banden voor autoraces, professionele off-road-banden en tweedehands banden.

Vragen

Voor vragen over het toezicht en specifieke controles kunt u contact opnemen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).