Inspectie vervoer gevaarlijke stoffen over zee

Inspecteur gevaarlijke stoffen legt zijn werk uit: waarop controleert hij, welke informatie gebruikt hij, wat is zijn rol en taak, hoe geeft hij het bedrijf dat de lading vervoert een terugkoppeling van de inspectie, wat kan hij doen wanneer de lading niet goed is verpakt en/of vervoerd?

ILT en Douane inspecteren op gevaarlijke stoffen op de Maasvlakte
Spreker: Bart Groothuis, senior inspecteur gevaarlijke stoffen

BART GROOTHUIS: We zijn hier voor een inspectie vervoer gevaarlijke stoffen en specifiek vervoer gevaarlijke stoffen over zee. De container is vooraf geselecteerd op basis van risico-indicatoren. Die risico-indicatoren geven een uitworp. En die uitworp wordt geselecteerd voor inspectie. We hebben deze container geselecteerd voor een inspectie vervoer gevaarlijke stoffen, omdat de afzender bij ons niet bekend was. En we dus daar geen informatie van hebben. En we dus ook niet weten of die afzender wel of niet voldoet aan wet- en regelgeving.

De documenten hebben we al ontvangen. Nadat de container opengaat kijken we naar stuwage, of er opschriften voor gevaarlijke stoffen op de vaten zitten en of de vaten op de juiste manier gekeurd zijn. We kijken dan specifiek naar de keuring van het vat. Dat zie je op die witte sticker in de hoek. De opschriften voor vervoer gevaarlijke stoffen. Dat bekend is wat wat is. En dat is het etiket zelf. En dat is het UN-nummer. Dat is ook de omschrijving. En hier zie je ook dat het een milieugevaarlijke stof betreft.
Alle items, die we zien tijdens de inspectie, die voeren we ook direct in in het systeem. Daar hebben we dus een device voor, om al die gegevens vast te leggen. Die verschijnen dan ook in een rapport, wat richting de partij gaat die gecontroleerd is. Dus daar komt in of alle aspecten goed waren. Dan krijgen ze dat te horen. En als er dingen afwijken, dan zit dat in hetzelfde rapport, wat we hebben gezien en welke afwijkingen genoteerd zijn.

VOICE-OVER: Na de inspectie geeft de inspecteur een oordeel over het transport. Is alles in orde? Dan geeft de inspecteur de zending direct vrij. Bij overtredingen zijn er twee mogelijkheden. Zijn de risico's voor het vervoer beperkt? Dan geeft de inspecteur de overtreder een waarschuwing. De zending wordt direct vrijgegeven. Levert de overtreding duidelijke risico's voor het vervoer op? Dan moet de afwijking hersteld worden, voordat de lading verder kan worden vervoerd. Bij ernstige of herhaaldelijke overtredingen kan de inspecteur ook een proces-verbaal opmaken.

BEELDTEKST: Meer weten? www.ilent.nl
Een productie van de Inspectie Leefomgeving en Transport copyright 2021