Politie en ILT samen in actie tegen vervuiling van het mariene milieu

Video 30 days at sea 2021
Sprekers: Olaf Broers (Politie Landelijke Eenheid) en Fokko Bams (Inspectie Leefomgeving en Transport)

BEELDTEKST: Operation 30 days at sea 2021
ELEKTRONISCHE MUZIEK

OLAF BROERS: Wij hebben de Actiemaand Pollution gedraaid. Het komt van Interpol af, daar heet het eigenlijk 30 Days at Sea. Ter voorkoming van vervuiling op zee en op de oceanen. Daar is de actie op gericht. We hebben vijf onderwerpen en die onderwerpen zijn: e-waste. E-waste is elektronisch en elektrisch afval. Daar betalen we een verwijderingsbijdrage voor als consument. En vervolgens is het de bedoeling dat het ook netjes gerecycled wordt.Dat gaat in 60 procent van de gevallen goed. Maar 40 procent eindigt bijvoorbeeld in Afrika en daar wordt het verbrand. Met alle gevolgen van dien.
Dan hebben we een tweede onderwerp en dat is MARPOL. Dat bestaat uit meerdere facetten. Dat is onder andere oliehoudend water vanuit het machineruim. Dat moet netjes afgedragen worden en dat wordt niet altijd gedaan. Ander aspect is dat er restanten in een ladingruim zitten. Dat spoelen ze, dat moet ook netjes afgedragen worden. Maar dat wordt soms gewoon de zee ingepompt. 
Daar in het verlengde van hebben we ook nog zwaveluitstoot. Zwaveluitstoot uit de zeeschepen, uit de schoorstenen. Daarin zit soms heel veel zwavel. Te hoog zwavelgehalte mag ook niet, want dat is ook schadelijk voor het milieu.
Dan hebben we nog zwarte stromen, zwarte stromen is eigenlijk 'oil blenden'. Dus het vermengen van olie met gifstoffen om meer volume te krijgen in olie, terwijl daar gifstoffen in zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Bij Interpol wilde men toch één gezamenlijk onderwerp hebben. En daar is gekozen voor plastic en kunststoffen. En de illegale im- en export van deze stoffen. Wij hebben dit jaar samengewerkt met Inspectie Leefomgeving en Transport. De bedoeling is dat we dat volgend jaar gaan uitbreiden naar meer andere partners.

ELEKTRONISCHE MUZIEK

FOKKO BAMS: Het belang van deze samenwerking en deze actiemaand is dat we gezamenlijk de hele actiemaand hebben gedraaid. En dat is letterlijk, want bij elk thema is ook daadwerkelijk gezamenlijk opgetreden. Dus elk team van die dag bestond uit één of meerdere personen van beide instanties. Hoewel de ILT ook boa's in dienst heeft, hebben wij gezegd van: in principe doet de ILT deze actiemaand het bestuursrechtelijke gedeelte en de politie het strafrechtelijke gedeelte.
Het belang voor de samenleving van deze controles is dat, in brede zin van het woord zijn de controles erop gericht om vervuiling van de zee te voorkomen. Dat heb je natuurlijk door mogelijke lozingen vanaf zeeschepen maar ook de luchtkwaliteit daarboven door uitstoot vanaf zeeschepen. Maar je kunt ook denken aan afval, wat op het land ontstaat. En dat dan uiteindelijk via de rivier in zee terechtkomt. 
We hebben een paar jaar geleden meegemaakt dat er heel veel paraffine op het strand aanspoelde. Dat wil je natuurlijk niet. In het verleden zijn er ook olieverontreinigingen bekend. Waardoor een hele kustlijn verontreinigd raakte.
Door de uitstoot van schepen, is bekend dat er wereldwijd duizenden mensen aan overlijden. Dus wij vinden het belangrijke thema's om daar ook buiten deze actiemaand op te blijven controleren.

ELEKTRONISCHE MUZIEK

BEELDTEKST: Meer weten? www.ilent.nl
Een productie van de Politie en Inspectie Leefomgeving en Transport copyright 2021