Overbelading

INSPECTEUR ROEPT: Stop!

OPGEWEKTE MUZIEK
BEELD: Inspecteur goederenvervoer weg Pieter Koster zit bij de snelweg in een busje van Inspectie Leefomgeving en Transport met meetapparatuur.

PIETER KOSTER: Ik ben op dit moment aan het controleren op overbelading. Iets verder terug zit een meetlus. Die meet de aslasten van de vrachtwagens. En als ik de aslasten van de vrachtwagens weet, weet ik ook het totaalgewicht. En op het moment dat dat dan te hoog is, zowel de aslast als het totaalgewicht, neem ik ze mee voor nacontrole. Wij als ILT controleren op overbelading. Dat heeft te maken met de schade aan het wegdek. Te zware vrachtwagens veroorzaken spoorvorming. En daarmee komt ook de verkeersveiligheid in het geding.

OPGEWEKTE MUZIEK
BEELD: Het ILT-busje rijdt op de snelweg en geeft waarschuwingssignalen. Een vrachtwagen rijdt de naweeglocatie op.

PIETER KOSTER: We zijn hier aangekomen op een naweeglocatie van de weeglus verder op de snelweg. Hier wordt iedere as apart gewogen. Als iedere as apart gewogen is, dan weten we ook het totaalgewicht. Aan de hand daarvan kunnen wij weer beoordelen of een auto zowel op aslast overbeladen is of op het totaalgewicht.

BEELD: Een inspecteur geeft een vrachtwagenchauffeur instructies op de naweeglocatie. De chauffeur moet zijn linkerachterband op de aslastweegschaal plaatsen.

INSPECTEUR: Oké, next one, this one.

MOTORGELUIDEN EN PIEPENDE REMMEN

INSPECTEUR: Stop!

PIETER KOSTER: Als een vrachtwagen te zwaar beladen is riskeert de onderneming een boete. Als een vrachtwagen echt fors te zwaar beladen is dan moet hij meestal afladen. Dus dan wordt er een maatregel opgelegd. En het kan een deelse aflading zijn, maar ook een totaalaflading zijn.

OPGEWEKTE MUZIEK
BEELD: De vrachtwagenchauffeur rijdt vrolijk zwaaiend weer weg.

BEELDTEKST: Meer weten? www.ilent.nl Een productie van het RIVM copyright 2021 Inspectie Leefomgeving en Transport