Fraudeurs biodiesel ook in hoger beroep veroordeeld

Op 11 april van dit jaar zijn 2 verdachten in de zogeheten Fosfor-zaak ook in hoger beroep schuldig bevonden. In deze zaak draaide het om fraude bij het bedrijf Biodiesel Kampen. Dit bedrijf zette afvalvet om in biodiesel, maar pleegde fraude bij de registratie, certificering en verkoop van de brandstof. Dat leidde tot een van de grootste strafzaken met biodieselfraude in Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) startte in 2018 dit onderzoek naar het bedrijf. Het opsporingsonderzoek is uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD).

Twee inspecteurs met de tekst ILT IOD op de rug van hun jas lopen een bedrijfspand uit met ordners onder hun arm.

De hoofdverdachte werd in 2021 veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Hij ging niet in hoger beroep en heeft zijn straf inmiddels uitgezeten. 2 verdachten, oud-medewerkers van Biodiesel Kampen, gingen wel in hoger beroep. Beiden zijn nu door het hof ook in dat hoger beroep veroordeeld.

Een verdachte, waarvoor zowel de verdediging als het OM in beroep zijn gegaan, werd, naast zijn veroordeling voor het plegen van de fraude in 2015, nu ook veroordeeld voor zijn bijdrage aan de fraude in 2018 t/m april 2019 en voor deelname aan een criminele organisatie. Hij werd veroordeeld tot 8 maanden celstraf (waarvan 4 voorwaardelijk) en 220 uur taakstraf. Dit is meer dan hij in eerste instantie kreeg.

Een andere verdachte werd in hoger beroep tot een lagere straf veroordeeld. Hij kreeg 6 maanden voorwaardelijk en eveneens 220 uur taakstraf.

Een 4e verdachte werd eerder veroordeeld. Ook deze verdachte is niet in hoger beroep gegaan.

Ontnemingszaak

Tegen 3 van de 4 veroordeelde verdachten loopt nog een ontnemingszaak om het crimineel verkregen vermogen af te pakken. De ILT-IOD heeft het (financiƫle) onderzoek uitgevoerd en het crimineel verkregen voordeel berekend.