Staat in gelijk gesteld in kort geding over autoschip Fremantle Highway

De civiele rechter in Den Haag heeft de Staat (Inspectie Leefomgeving en Transport) in het gelijk gesteld in het kort geding dat sloop- en bergingsbedrijf KMS B.V., de huidige eigenaar van het autoschip de Fremantle Highway (nu: Floor), tegen de Staat had aangespannen. Het kort geding van vrijdag 22 maart 2024 ging over de vraag of het schip een afvalstof is of niet.

KMS wilde het schip naar China overbrengen om daar te laten repareren. Dit is wat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) betreft niet zomaar mogelijk. De ILT beschouwt het schip als een afvalstof. Het vervoeren van een afvalstof naar het buitenland is gebonden aan regels uit de EVOA (de Europese Verordening Overbrenging Afvalstoffen).

Dit is de reactie van de ILT op de uitspraak: 

Het is een unieke casus. Wij zijn een voorstander van wederopbouw en hergebruik van dit schip. Een tweede leven behoort zeker tot de mogelijkheden. De wederopbouw zou mogelijk ook in Nederland kunnen plaatsvinden. Maar als KMS het schip in de huidige staat wil overbrengen naar China, een niet-OESO land (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), zijn daar internationale regels aan verbonden. De rechter maakt duidelijk dat KMS nu een EVOA-kennisgeving moet indienen. De ILT ziet toe op de uitvoering en naleving van de EVOA.

De Fremantle Highway (nu: Floor)

De Fremantle Highway was een autoschip van een Japanse eigenaar. Het schip voer onder de Panamese vlag en vertrok uit Bremerhaven en had als eindbestemming Singapore. Het vervoerde volgens de reder bijna 3800 nieuwe auto's, waaronder zo’n 500 elektrische. Rond middernacht, in de nacht van 25 op 26 juli 2023, brak er aan boord brand uit, die door de bemanning niet kon worden geblust. Het schip voer op dat moment ongeveer 27 kilometer ten noorden van het Ameland. Officieel is (nog) geen oorzaak van de brand bekend gemaakt. Na een verzoek van het Dagblad van het Noorden voor openbaarheid van informatie is bekend geworden dat er een krachtige explosie aan boord is geweest. Wat die explosie veroorzaakt heeft, is niet bekend.