Nieuwe verlenging van certificaten voor binnenvaartschepen

In december kondigde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) aan eenmalig 117 certificaten van binnenvaartschepen te verlengen. In aanvulling daarop worden nog eens 108 certificaten van binnenvaartschepen eenmalig met 6 maanden verlengd. Het gaat om schepen waarvan het certificaat vóór 1 mei 2024 afloopt. 

Een binnenvaartschip vaart over een rivier

Nu het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart (NBKB) al ruim 3 maanden geen keuringen meer verricht, moeten steeds meer scheepseigenaren uitwijken naar andere keurende instanties. De andere keurende instanties kunnen nog niet in die extra vraag voorzien. Om te voorkomen dat schepen zonder certificaat komen te zitten, verlengt de ILT eenmalig 108 certificaten. Het gaat om binnenvaartschepen waarvan het NBKB het huidige certificaat heeft afgegeven, waarvan de eigenaren zich nog bij geen enkele keurende instantie hebben aangemeld en waarvan het certificaat voor 1 mei afloopt. Deze verlenging met 6 maanden is slechts éénmalig. Daarom adviseert de ILT deze scheepseigenaren zich te melden bij een keurende instantie.

Voor de tijdelijke verlenging hoeven scheepseigenaren zich niet te melden bij de ILT en geen aanvraag in te dienen. Scheepseigenaren krijgen het certificaat opgestuurd naar het adres uit de database waar alle keurende instanties gebruik van maken. Wie onverhoopt een week voor de verloopdatum nog geen certificaat heeft, wordt verzocht contact op te nemen met de ILT.