Mattheus Wassenaar nieuwe inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport

Per 16 oktober 2023 wordt dr. Mattheus Wassenaar de nieuwe inspecteur-generaal (IG) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Zijn functies van plaatsvervangend IG en directeur Informatie, Netwerken en Programmering (INP) draagt Mattheus definitief over. Voorlopig blijft Karin Visser plaatsvervangend IG en Walter van Benthem ad interim directeur INP. 

Mattheus: “De ILT is een prachtige organisatie die werkt aan een enorme hoeveelheid onderwerpen op het gebied van transport, infrastructuur, leefomgeving en wonen. Allemaal onderwerpen die ons elke dag raken en die ook onder druk staan. Goede vergunningverlening en stevig toezicht en handhaving zijn cruciaal om de veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving te waarborgen. Ik ben er trots op dat ik hier - samen met 1.600 collega’s en heel veel stakeholders - de komende jaren hard aan kan blijven werken.”

Samenstelling IG-team

Het IG-team van de ILT bestaat uit de IG en 4 directeuren:

  • Mattheus Wassenaar, inspecteur-generaal;
  • Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing en plaatsvervangend IG;
  • Walter van Benthem, ad interim directeur Informatie, Netwerken en Programmering;
  • Stefanie Spekreijse, directeur Communicatie, Dienstverlening en Vergunningen;
  • Ton Hugens, directeur Publieke Instituties en Control en Autoriteit woningcorporaties.
De portretten van de vijf leden van het IG-team.

Curriculum vitae

Sinds januari 2023 is Mattheus waarnemend inspecteur-generaal van de ILT. Van 2019 tot 2023 was hij directeur Informatie, Netwerken en Programmering/CIO en sinds oktober 2021 plaatsvervangend IG. Daarvoor was hij lid van de raad van bestuur van Amsta, een zorgaanbieder in Amsterdam voor ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Eerder werkte hij binnen het Rijk onder meer als directeur Audit & Concerncontrol bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en als plaatsvervangend directeur Financieel-Economische Zaken bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Mattheus studeerde Algemene Economie en Econometrie aan de Rijksuniversiteit Groningen en hij behaalde een PhD Economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.