ILT en politie controleren taxi's bij TT Assen

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in samenwerking met de politie Noord-Nederland zaterdagnacht taxi’s gecontroleerd bij het TT Festival in Assen.

112 taxi’s zijn gecontroleerd via het automatische nummerplaat herkenningssysteem ANPR. 48 taxi’s werden aan de kant gezet voor controle. 7 taxi’s waren in overtreding. 6 taxi’s moesten direct stoppen met taxivervoer.

Bij diverse taxi’s was de taxameter niet in orde. Dit apparaat berekent de ritprijs voor de klant. Bij 4 taxi’s bleek de taxameter niet gekeurd te zijn; 1 taxameter voldeed niet aan de eisen. De boete hiervoor is 900 euro.

Bij 2 taxi’s voldeed de Boord Computer Taxi niet aan de eisen. De boete daarvoor is 1800 euro. De boardcomputer registreert de ritgegevens en arbeidstijden digitaal en is verplicht sinds 1 juli 2016.

Voorheen werkten veel taxiondernemingen met een handmatige registratie van de ritgegevens en de arbeids- en rusttijden. Het invullen van de zogeheten rittenstaat en het bijhouden van de werkmap kostte taxiondernemers veel tijd. Handmatige registratie was ook fraudegevoelig, waardoor er oneerlijke concurrentie ontstond. De boordcomputer maakt betere controle mogelijk.

Er werden ook bekeuringen uitgeschreven voor diverse verkeersovertredingen.