Inspectie waarschuwt illegale taxichauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft dit jaar ruim 140 brieven gestuurd aan chauffeurs die waarschijnlijk illegaal taxidiensten aanbieden. De afgelopen periode heeft de inspectie onderzoek gedaan naar illegaal taxivervoer, ook wel “snorren” of een “zwarte” taxi”. Ook de Uberpop app is meegenomen in dit onderzoek. Het onderzoek duurt voort en de verwachting is dat er dus meerdere brieven worden verstuurd. Ook gaat de inspectie samen met de Amsterdamse Politie op korte termijn in de hoofdstad de straat op om thema-acties uit te voeren.

In de waarschuwingsbrief wordt de chauffeur op de hoogte gebracht van de consequenties van illegaal taxivervoer. Als hij betrapt wordt, volgt er een boete van maximaal 4200 euro en krijgt de chauffeur een Last Onder Dwangsom opgelegd. Dat betekent dat bij herhaling een dwangsom van €10.000 per keer wordt geind, met een maximum van €40.000. Dit laatste bovenop de reguliere strafrechtelijke boete van maximaal 4200 euro.

Uber heeft recentelijk aanvullend een app gelanceerd(Uber-POP) en biedt zo personenvervoer (taxivervoer) aan tegen betaling. Chauffeurs, die tegen betaling taxidiensten aanbieden, moeten zich houden aan dezelfde regels als reguliere straattaxi’s zoals bepaald in Wet Personenvervoer 2000. In deze wet staan eisen voor taxivervoerders ter bescherming van de belangen van de consument, zoals een taxameter, een boordcomputer, een verplichte ritbon en maximum tarieven. Gebruik van UberPOP kan leiden tot illegaal taxivervoer.