ILT controleert taxi's en bussen in Amsterdam, Utrecht, Schiphol en Rotterdam

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft afgelopen weekend taxicontroles en een buscontrole gehouden in Amsterdam. Rotterdam, Utrecht en Schiphol. Hierbij heeft de inspectie in totaal 52 taxi’s en 12 bussen gecontroleerd. Het grootste gedeelte van de chauffeurs hield zich aan de regels. De taxichauffeurs die wel in de fout gingen deden dit met name op het gebied van te kort genoten rust. Ook reden er enkele chauffeurs rond zonder gekeurde taxameter.

Ook in Amsterdam hadden twee chauffeurs niet voldoende wekelijkse rust genomen. Beiden kregen ze een bevel tot staking van arbeid voor 72 uur. Een chauffeur kreeg daarnaast een proces-verbaal van 140 euro wegens het rijden met gladde banden en mocht geen personen meer vervoeren. In totaal controleerde de ILT ter plekke 18 taxi’s.

In Rotterdam controleerde de inspectie in totaal zo’n 12 taxi’s. Behalve diverse waarschuwingen voor arbeids- en rusttijd overtredingen met bijbehorend rijverbod, maakte de ILT proces-verbaal op voor een verlopen taxameter (900 euro) en een boordcomputer taxi (BCT) zonder de juiste software versie (1800 euro).

In Utrecht kregen van de 14 gecontroleerde chauffeurs er vijf een waarschuwing voor het onjuist gebruiken van hun BCT. Twee chauffeurs mochten niet verder rijden wegens het overtreden van hun rusttijden. Daarnaast heeft de ILT een proces-verbaal opgemaakt omdat een taxi rondreed zonder goedgekeurde taxameter (900 euro).

Buscontrole

In Amsterdam controleerde de inspectie op 18 februari 12 bussen. Hierbij kregen twee chauffeurs een proces verbaal (180 euro) omdat zij hun Geneeskundige Verklaring niet konden tonen. Zij mochten niet verder rijden totdat ze aan konden dat ze gekeurd waren.

Met de controles willen de politie en de ILT onder meer de veiligheid van passagiers en de verkeersveiligheid bevorderen en oneerlijke concurrentie tegengaan.