“Je bent allemaal net zo belangrijk, Wajong-regeling of niet”

Bij de ILT staat diversiteit hoog in het vaandel. Daarom werft de inspectie nieuwe collega’s met verschillende achtergronden. Hoe ervaren die nieuwe collega’s het werken bij de ILT? “Op de eerste werkdag ben ik zeer warm ontvangen”, vertelt Agata Jaworska (24).

Agata thuis aan het werk

“Ik ben in Polen geboren en woon al 13 jaar in Nederland. Nog voor mijn 18e verjaardag kreeg ik een gewrichtsziekte. Toen mijn gezondheid verbeterde, heb ik samen met mijn adviseur van het UWV gezocht naar passend werk. Eerst hebben we gekeken of een administratieve of meer fysieke functie bij mij zou passen. Al snel besloten we dat ik het beste administratief zou kunnen doen.

“In februari dit jaar kreeg ik een vacature doorgestuurd. Het ging om de functie van medewerker administratie bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De taak had te maken met het beoordelen van digitale post en de dossiervorming ervan. Ik besloot te solliciteren. 

“Al snel kreeg ik een telefoontje met goed nieuws: ik mocht op sollicitatiegesprek komen! Het gesprek was kort en erg gezellig. En voor stress hoefde ik niet te vrezen. Verder werd mij verteld dat ik bij de ILT terecht zou komen. Ik wist nog niet precies waar de ILT voor stond. Dat heb ik opgezocht via internet. Ik zag dat het te maken kan hebben met treinen, lucht- en scheepvaart. Daarnaast speelde de locatie van het werk een belangrijke rol: voor mijn gezondheid vind ik het belangrijk om met 1 tram te kunnen gaan. Of om kort te fietsen. Verder dacht ik dat zo’n grote werkgever veel kan bieden als het gaat om diversiteit en doorgroeimogelijkheden. Aan het einde van het gesprek heb ik te horen gekregen dat ik aangenomen ben.

“Voor mijn eerste werkdag had ik al regelmatig contact met de ILT. Het ging om het regelen van mijn rijkspas, laptop en mobiele telefoon. Alles werd voorbereid om snel aan de slag te kunnen.

“Op mijn eerste werkdag ben ik zeer warm ontvangen. Klijem Atmo heeft me ingewerkt. Dat gebeurde in een stille omgeving. Heel handig want zo kon ik me de eerste tijd goed concentreren en alvast een beetje wennen.

Wat ik vooral leuk vind is de diversiteit aan werk: eerst was ik bezig met transportaanvragen, daarna dossiers aanmaken voor inspecteurs van zeecontainers en aanvragen die er binnenkomen voor machinistenvergunningen.

Allemaal even belangrijk

“Rond dezelfde tijd is mijn teamleider komen werken bij ons, Eric van der Weg. Zo vriendelijk en professioneel! Het komt niet vaak voor dat je op de werkvloer mensen tegenkomt die, ondanks het leeftijdsverschil, goed met elkaar kunnen opschieten. Je bent allemaal net zo belangrijk, het maakt niet uit of je via de Wajong-regeling komt of juist niet. Dat is echt niet te merken.

“Wat ik vooral leuk vind is de diversiteit aan werk: eerst was ik bezig met transportaanvragen, daarna mocht ik beginnen met dossiers aanmaken voor inspecteurs van zeecontainers. Nu ben ik bezig bij rail, met de aanvragen die er binnenkomen maar ook voor machinistenvergunningen. Dit allemaal sinds februari! Natuurlijk doe ik mijn best en dat wordt gezien en gewaardeerd.

“Ik raad het zeker aan om bij de ILT te gaan werken: vriendelijke collega’s, doorgroeimogelijkheden en natuurlijk het bijdragen aan een beter milieu en leefomgeving.”