ILT keurt Cobra voor consument af

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) keurt de Cobra 3 BP2 af. Deze Cobra is speciaal voor de consument ontwikkeld, maar voldoet toch niet aan de veiligheidseisen. Dat blijkt uit testen van de inspectie. De meest voorkomende mankementen zijn een te harde knal en een te lange ontstekingstijd. Tijdens het testen kwamen ook stukken van het vuurwerk met grote kracht buiten de 8 meter veiligheidsafstand (omtrek) terecht.

De ILT keurt de consumenten Cobra 3 BP2 af en meldt dat dit specifieke vuurwerk dit jaar niet op de consumentenmarkt mag verschijnen. Verkopers mogen het vuurwerk daarom niet aanbieden aan consumenten. Cobra’s zijn in het algemeen bedoeld voor professioneel gebruik, bijvoorbeeld voor vuurwerkshows en evenementen.

De ILT heeft in Nederland de vuurwerkbranche geïnformeerd. Voor het aanbieden van Cobra’s aan consumenten via internationale websites maakt de ILT melding bij buitenlandse inspectiediensten met behulp van een RAPEX-melding; een Europees informatiesysteem om snel alarm te kunnen slaan over gevaarlijke producten.

De ILT houdt toezicht op de naleving van de wet- en regelgeving voor vuurwerk op grond van de Europese Pyro-richtlijn en het Vuurwerkbesluit. De tests op de Cobra maken onderdeel uit van productveiligheidsonderzoek naar consumentenvuurwerk. De ILT onderzoekt ook professioneel vuurwerk, controleert gericht op importeurs en illegale handel en checkt bij verkooppunten of afgekeurde artikelen toch worden verkocht. De ILT controleert ook of postpakketten illegaal vuurwerk bevatten.

cobra 3 bp 2
©IenW/ILT
Cobra 3 BP 2